Богатите нации едва ли ще изпълнят целта си за финансиране на климатичните промени

Това не само застрашава успеха на преговорите на ООН по климата в Глазгоу, които започват след няколко седмици, но и целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C като част от Парижкото споразумение

08:00 | 21 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов доклад посочва, че вероятността развитите страни да изпълнят обещанието си да осигурят 100 милиарда долара годишно финансиране за борба с климатичните промени е много малка дори 5 години след целта, пише Bloomberg. То беше направено преди повече от десетилетие и се счита за ключово за развитието на предстоящите преговори за климата. 

Това не само застрашава успеха на преговорите на ООН по климата в Глазгоу, които започват след няколко седмици, но и целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C като част от Парижкото споразумение, се казва в проучване на Oxfam International.

„Богатите нации трябва да изпълнят обещанието си, дадено преди 12 години, и да вложат парите си там, където е необходимо“, каза Нафкоте Даби, водещ в глобалната политика в областта на климата за Oxfam.

„За всички е ясно, че това е въпрос на политическа воля."

Данните от ОИСР миналата седмица показаха, че темповете на увеличаване на финансирането се забавиха още повече през 2019 г., като нараснаха само с 2% до 79,6 млрд. долара спрямо 2018 г. За 2020 г. данните не бяха налични, когато трябваше да бъде постигната целта от 100 млрд. долара. Но икономическите щети, които пандемията нанесе, означават, че целта най-вероятно е била пропусната.

Развиващите се страни казват, че финансирането е от ключово значение за по-значителното намаляване на емисиите. И въпреки че американският пратеник по климата Джон Кери през последните седмици обикаляше целия свят, включително Китай и Индия, в опит да събере достатъчно подкрепа, за да направи COP26 успешен, кризата с финансирането може да се окаже сериозна пречка.

Oxfam също изрази безпокойство относно начина, по който финансирането ще бъде разпределено между развиващите се страни. Над две трети ще бъдат под формата на заеми, което допълнително ще увеличи техният дълг.

Широкоразпространено е мнението, че САЩ имат най-големия недостиг на финансиране, отчасти защото бившият президент на САЩ Доналд Тръмп извади най-богатия замърсител в света от Парижката сделка. Oxfam заяви, че Франция, Австралия и Япония не са успели да увеличат финансирането си за по-бедните нации.