Желязната руда продължава да поевтинява, а Китай да налага ограничения върху стоманата

Най-големият производител на стомана в света затяга мерките срещу на производството, за да намали обемите

11:33 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Желязната руда удължи спада си под 100 долара за тон, тъй като Китай засили ограниченията върху промишлената дейност в някои провинции, съобщава Bloomberg.

В понеделник фючърсите в Сингапур отбелязаха спад с 12%, но след това компенсираха загубите. Цените се сринаха с около 60% от рекорда през май и се търгуват под трицифрена стойност за първи път от повече от година на фона на намаляващото китайско търсене.

Най-големият производител на стомана в света иска да намали производствените обеми през тази година, поради целта на Пекин да бъде въглеродно неутрален до 2060 г. Напоследък ограниченията бяха насочени към подобряване на качеството на въздуха за зимните олимпийски игри догодина. Последствията от предприетите мерки вече са видими. През август производството спадна до 17-месечно дъно, а през септември се свило допълнително.

„Очакваме нов спад в седмичното производство на стомана в Китай, което отново ще подкопае цените на желязната руда“, каза Атила Уиднел, управляващ директор на Navigate Commodities. Седмичните доставки от Австралия също са по-големи на седмична база, а износът от Бразилия е силен, каза той. Изследователската фирма има краткосрочна цел от 94,41 до 98,28 долара на тон.

В последния кръг от мерки съоръженията за преработка в провинция Дзянсу са получили инструкции за намаляване на производството, като част от по-широките ограничения на промишлената дейност, които са насочени към намаляване на потреблението на енергия, съобщи Mysteel. Предприетите мерки ще продължат до 15 октомври, като засягат стоманата за строителство. Властите поискаха и от производителите в провинция Джъдзян да ограничат операциите си до 30 септември.

Стремежите на Китай да овладее своята стоманена промишленост разтърсиха пазарите на метали през тази година, като желязната руда поскъпна през първата половина, тъй като леярните побързаха да увеличат запасите си от стомана преди да бъдат въведени още ограничения за производство. Цените също се понижават от спада в сектора на имотите и опасенията, че сривът на строителния предприемач Evergrande Group може допълнително да натежи върху критичното търсене на стомана и метали.