Администрацията на Байдън е заплашена със съд заради ваксинационния план

24 щата са разгневени от новото изискване компаниите с над 100 служители да налагат ваксинации или често тестване

10:47 | 18 септември 2021
Обновен: 11:25 | 18 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

24 щата заплашиха да съдят администрацията на Джо Байдън заради новото правило на президента, изискващо от работодателите с повече от 100 служители да налагат ваксинации и чести тестове за своите работници. Това съобщава Investor.bg.

Група републикански щатски прокурори са изпрати писмо до Байдън, в което обещават да предприемат съдебни действия, ако Президентът не промени позицията си. Според прокурорите новите правила са незаконни и е малко вероятно да бъдат успешни като мярка за обществено здраве.

„Ваксините са помогнали за защита на милиони американци и със сигурност има други, които биха могли да се възползват от получаването на това лечение“, се казва в писмото . "Но за да убедите онези, които се колебаят да направят това, ще се наложи да оставите място за дискусии и разногласия. Вместо това вие предложихте на американския народ крехки правни аргументи, противоречиви изявления и заплашителни директиви. Сякаш целта ви е да сеете разделение и недоверие, вместо да насърчавате единството и здравето на обществото. "

По-рано този месец Байдън насочи Администрацията по безопасност и здраве при работа (OSHA) към министерството на труда да разпореди на работодателите със 100 или повече служители да наложат ваксинация или да накарат работниците да се подлагат на седмично изследване за COVID-19. Правилото ще засегне десетки милиони работници в частния сектор.

 

Цялата статия може да прочетете в сайта на Investor.bg.