Иран очаква да се присъедини към клуба на Русия и Китай

Икономическата подкрепа на Пекин и Москва помогна на Техеран да намали ефекта от американските санкции

17:02 | 16 септември 2021
Обновен: 17:30 | 16 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият президент на Иран ще лети за Таджикистан по време на първото си пътуване в чужбина, където очаква да гарантира членството на страната в нарастващия евразийски клуб, ръководен от Китай и Русия. Икономическата подкрепа на Пекин и Москва помогна на Техеран да намали ефекта от американските санкции, пише Bloomberg.

Шанхайската организация за сътрудничество е основана през 2001 г. в Санкт Петербург. В момента в нея членуват 8 държави, които представляват половината от населението в света и една четвърт от нейната икономическа продукция.

Иран се стреми да се присъедини към блока, който също включва Индия и Пакистан, от 2005 г. Членството в организацията е една от ключовите цели на консерваторите, които след президентските избори през юни, когато беше избран Ебрахим Раиси, контролират почти всички сфери. Те искат по-тясно икономическо сътрудничество с Пекин и Москва, за да компенсират част от търговските отношения със западните икономики, след като на Техеран бяха наложени санкции от страна на САЩ. 

Раиси сигнализира за намерението на администрацията си да се присъедини към прекъснатите преговори във Виена за премахване на американските санкции и ограничаване на ядрената програма на Иран. Все още не е кога ще бъдат подновени преговорите по ядрената сделка.

В Шанхайската организация за сътрудничество има няколко елемента за взаимна сигурност за общ подход за борба с тероризма. Нейните цели обаче са концентрирани главно към търговското и икономическо сътрудничество, включително съвместно разработване на „енергийни системи“ и „балансиран икономически растеж“, без да се позволява на някоя държавите членки да доминира. В четвъртък групата ще бъде свикана за среща.

Шанхайската организация

През миналия месец секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани заяви, че политическите пречки, които по-рано са възпрепятствали Иран да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество, са премахнати. Миналата седмица руските медии потвърдиха, че членството ще бъде дадено тази седмица, като добавят, че попринцип процесът може да отнеме години.

Срещата в Душанбе, Таджикистан, се провежда на фона на нарастващото напрежение около ядрената програма на Иран, заедно с международните усилия за възраждане на знаковото споразумение от 2015 г. между Ислямската република и 6-те световни сили. Китайската и руската дипломатическа и финансова подкрепа помогнаха да се намали въздействието на санкциите, наложени от администрацията на Тръмп.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън проведе „стратегическа дискусия“ относно споделените интереси с китайския президент Си Дзинпин, само няколко дни след изпращането на най-висшия ядрен пратеник в Москва за преговори как да накара Иран да се върне в ядреното споразумение.

„Разбира се, че имаме различни мнения“, каза този месец американският преговарящ Роб Мали за Китай и Русия по време на интервю за Bloomberg.

"Но те също така призоваха Иран да се върне на масата по преговори и да заеме реалистична позиция."

В допълнение към членството на Иран, пратениците на срещата на Шанхайската организация за струдничество се очаква да обсъдят регионалната сигурност след изтеглянето на САЩ от Афганистан. Още преди отстъплението на САЩ миналия месец, китайският външен министър Уан И призова блока да се бори по-агресивно с „трите зли сили“ - тероризма, екстремизма и сепаратизма, според китайската държавна агенция Синхуа.

Малко вероятно е иранското членство да донесе на Шанхайската организация за сътрудничество някаква полза, включително по отношение на критичните енергийни доставки, смята Саймън Пирани, газов анализатор в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Компаниите, ангажирани с иранския петролен и газов сектор, все още са обект на вторични санкции на САЩ, излагайки ги на рискове, ако помогнат за изграждането на инфраструктурата, от която Иран се нуждае, за да увеличи производството.

„Проблемите, пред които е изправен иранският износ на петрол поради санкциите, също се отнасят до газа“, каза Пирани. „Вътрешното потребление на газ в Иран е много високо. Така че, въпреки че е един от основните производители, Техереан консумира по-голямата част от този газ вътре в страната. "