„Голямата минна миграция“: Компаниите за криптовалута напускат Китай

Миньорите са изправени пред високи разходи и други пречки при премахването на машините си след репресиите на Пекин

18:17 | 22 август 2021
Автор: Даниел Николов
Китай наскоро предприе серия от стъпки за ограничаване на криптосектора. Снимка: Bloomberg
Китай наскоро предприе серия от стъпки за ограничаване на криптосектора. Снимка: Bloomberg

Когато Китай обеща да предприеме мерки срещу добива на криптовалути в началото на лятото, котираната на Nasdaq Bit Digital Inc. засили усилията си да изкара своите повече от 20 000 компютъра от страната.

Машините са сърцето на базираната в Ню Йорк компания, която печели пари, като включва мощните компютри в евтини източници на електричество, за да могат да се справят с математическите проблеми, за да "копаят" нови биткойни. Процесът, наречен добив, премина от нещо, което всеки човек с компютър би могъл да направи преди десетилетие, до огромна индустрия, която използва множество компютри и много електричество, разказва The Wall Street Journal.

Bit Digital и други компании за добив на криптовалути сега се сблъскват с много препятствия, когато преместват своите машини извън държава, която до момента бе отговорна за две трети от световната енергия, предназначена за копане на биткойни. Машините са склонни да се повреждат, ако се разклатят, което прави опаковането и транспортирането им в международен план трудна задача. Един нов компютър може да струва около 12 000 долара.

Компаниите трябва да решат дали да преместят компютрите си по въздух или море, като вземат предвид цената и продължителността на транспорта. Bit Digital заяви, че все още има 9 484 машини - или почти една трета от своите компютри - в китайската провинция Съчуан към 30 юни. Компанията е наела големи международни логистични компании, за да помогне за преместването на хардуера, и се надява всички те да бъдат в Северна Америка до края на септември, каза Самир Табар, главен стратегически директор на Bit Digital. Компанията изпраща машини до места в Небраска, Джорджия, Тексас, и Алберта, Канада.

Целият процес може да струва милиони долари. Цените на петрола се повишиха през последните месеци, а затрудненията в корабоплаването, създадени от пандемията от коронавирус, доведоха до скок на разходите за транспорт. Компютрите от Китай, влизащи в САЩ, също са обект на тарифа от 25%. Освен проблемите с транспорта на машините, компаниите трябва да намерят съоръжения с достатъчно електричество, където да ги преместят.

„Това е доста голямо финансово въздействие върху миньорите в Китай“, каза Фред Тийл, изпълнителен директор на базираната в Лас Вегас компания за добив на криптовалути Marathon Digital Holdings Inc. „Това е все едно GM да трябва да затвори един завод за автомобили и да построи нов на друго място“, каза той.

Миньорите печелят такси от обработката на транзакции с биткойни. В замяна те също така получават шанса да участват в теглене на лотария, където машините генерират произволни числа с надеждата да получат правилното за отключване на нови биткойни. Това означава, че е най-изгодно да се добива биткойн, когато стойността на криптовалутата се покачва. По-ранното покачване на цената на биткойн, когато се търгуваше близо 65 000 долара в средата на април в своя пик, повиши приходите от добив, но оттогава най-популярната криптовалута в света загуби почти една четвърт от стойността си.

цени биткойн

По дизайн мрежата на биткойн пуска нова криптовалута на всеки 10 минути и броят на монетите, които пуска, ще намалее в бъдеще. Това прави конкуренцията за отключване на нови биткойни енергоемка, защото единственият начин да увеличите шанса си да отгатнете правилното число е да пуснете повече машини онлайн. В своя връх през април, биткойн миньорите имаха приходи от повече от 70 милиона долара на ден, а индексът на Университета в Кеймбридж фиксира годишната консумация на енергия за добив на биткойни на около 130 тераватчаса - повече от тази на Аржентина.

По правилата на Пекин

Въпреки дългогодишната си позиция срещу криптовалутите, Китай се превърна в основен пазар за добив на биткойни поради евтиното си електричество, по-специално в богатите на въглища региони от Вътрешна Монголия и Синдзян и центровете за хидроенергия в Съчуан и Юнан. Докато някои като Bit Digital очакваха, че Пекин може да предприеме репресивни действия - и започнаха да преместват своите машини в края на 2020 г. - новите политки от май и последващите реакции на местните правителства уловиха останалите неподготвени.

„Винаги сме знаели за може да се случи, но никога не е било належащ въпрос досега“, каза Алехандро Де Ла Торе, вицепрезидент на Poolin, обединение за добив на криптовалути, който отдавна работи в Китай. Минните обединения позволяват на групи от миньори да комбинират изчислителна мощ, за да увеличат шансовете си за отключване на биткойни и след това да разделят печалбите. 

биткойн машини

Последната репресия на Пекин, която предизвика това, което някои наричат ​​„голяма минна миграция“, дойде, когато правителството си постави амбициозни цели за намаляване на потреблението на въглища и да преустрои Китай като шампион по климата. Освен в САЩ, китайските минни компании също преместват машини в страни като Казахстан и Русия.

„Като всеки пазар, има малко дарвинизъм“

Де Ла Торе каза, че е проучвал места в САЩ, където може да премести някои от техните минни платформи от Китай и да построи голям център за данни.

Bit Digital работи с компании като Compute North, за да намери домове за останалите си машини. Compute North, която предоставя инфраструктура за разполагане на минни платформи в Тексас, Южна Дакота и Небраска, е свидетел на толкова силно нарастване на търсенето през последните месеци, че разработва пет нови места за настаняване на нови миньори. Разработват се нови обекти в Тексас и Северна Каролина.

Появиха се и други нови предприятия, които предоставят логистични услуги на тези, които искат да преместят своите деликатни машини. Работници в склад в южния китайски град Шенжен, управляван от компания, наречена Hash House, почистват, тестват, ремонтират и преопаковат машини за минни ферми, преди да ги натоварят на самолети през последните седмици. Идвайки от селски или промишлени райони в Китай, машините може да са мръсни и ръждясали, каза Кърк Су, собственикът на Hash House.

ремонт биткойн

Дейв Перил, главен изпълнителен директор на Compute North, каза, че по-големите играчи с достъп до ресурси и съществуващи партньорства в САЩ - като Bit Digital - са много по-добре позиционирани да издържат на миграцията. Compute North, която си партнира с комунални услуги като Nebraska Public Power District, помага да се насочат новопристигналите през сложния процес на снабдяване с надеждна и достъпна енергия.

„Като всеки пазар, има малко дарвинизъм“, каза Перил. Компанията е получила повече заявки за приемане на китайски минни операции, отколкото позволява съществуващият им капацитет, каза той.

Има признаци, че повече миньори се връщат онлайн. Бенчмаркът за това колко изчислителна мощ е отделена за добив на биткойни достигна най-ниското си ниво от септември 2019 г. в началото на юли, но се повиши през последните седмици.

Привържениците на криптовалутите казват, че миграцията допълнително ще децентрализира биткойните, като направи така, че ще има конкуренция за отключването им и проверката на транзакциите по целия свят. 

Притегателната сила на Тексас

Много от миньорите са избрали Тексас като своя дестинация.

Електрическата мрежа на Тексас е дерегулирана, което означава, че клиентите могат да избират между различни доставчици на електроенергия и по този начин доставчиците са стимулирани да предоставят ниски тарифи.

биткойн общо

Минните съоръжения могат да сключват дългосрочни договори с доставчици на електроенергия, което им позволява да купуват електроенергия на фиксирана цена в продължение на много години, казва Джейсън Лес, главен изпълнителен директор на Riot Blockchain, базирана в САЩ компания за добив на криптовалути, пред британския вестник "Гардиън".

Riot Blockchain наскоро придоби Whinstone US, най-голямото съоръжение за добив на биткойни в САЩ със седалище в Рокдейл, Тексас, за 80 милиона долара. От Whinstone казват, че тяхното съоръжение може да произвежда 500 биткойна на месец - на обща стойност 25 милиона долара при текущата стойност на биткойн.

Когато търсенето на електроенергия се повиши, особено през летните месеци, тексаските енергийни компании всъщност ще плащат на минните съоръжения, за да намалят потреблението на енергия.

„Ако сте миньор, който има дългосрочно споразумение за закупуване на електроенергия, тогава притежавате електроенергия на фиксирана цена ... вие се ангажирате да купувате енергия в продължение на години, независимо от всичко“, каза Лес.

„Като биткойн миньор вие по същество притежавате тази мощност и това ви позволява да работите като виртуална електроцентрала. Можете да вземете енергията, която сте се съгласили да купите на фиксирана по-ниска цена, и след това да я продадете обратно в мрежата."

През последните месеци лидерите на Тексас изразиха своята подкрепа за миньорите на криптовалути, идващи в техния щат. 

биткойн машини

През юни губернаторът Грег Абот подписа закон, който поставя криптовалутата под условията на търговското законодателство, което улеснява бизнеса с криптовалути в щата. 

Друга привлекателна черта за миньорите е, че 20% от енергията на щата идва от вятърна енергия, което прави добивът в Тексас много по-зелена алтернатива от добива в Китай, където около две трети от електричеството идва от въглища. 

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск спря приемането на биткойн транзакциите от неговата компания, като се позова на „бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив и транзакции на биткойни, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“. 

Мъск каза, че Tesla ще възобнови приемането на биткойни, след като има потвърждение, че около половината от енергията, използвана от миньорите, е от чиста енергия.

Докато щати като Кентъки и Луизиана също имат евтина електроенергия, а други като Уайоминг имат политици, които са приятелски настроени към криптовалутата, Тексас е единственият щат, който изглежда предлага на миньорите най-доброто от двята свята.

„Видяхме добра комбинация от политическа воля с реалността на пазара на електроенергия, която накара хората да започнат да строят в Тексас“, казва Джош Гудбоди, CEO на Qredo, компания за управление на цифрови активи. "Все повече хората гледат на Тексас като на приятелско място за изграждане на крипто бизнес."