Администрацията на Байдън сключи първата си оръжейна сделка, клиентът им е Тайван

От 2010 г. насам САЩ са продали оръжия на Тайван на стойност повече от 23 милиарда долара и не възнамеряват да спират.

13:13 | 5 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри първата си продажба на оръжия на островната демокрация Тайван. Потенциалната сделка е за 750 милиона долара на фона на нарастващото напрежение в отношенията с Китай. Сделката предвижда продажбата на 40 нови самоходни оръдия M109 и почти 1700 комплекта за преобразуване на снаряди в по-прецизни боеприпаси с GPS, се казва в съобщение на Държавния департамент до Конгреса в сряда.

Предложената продажба трябва да премине през процес на разглеждане в Конгреса и след това чрез преговори между Тайван и изпълнителя BAE Systems Plc, който също така предоставя на американската армия най-новата версия на самоходните оръдия, преди да бъде подписан договорът и да бъдат определени сроковете за доставка. Китайското външно министерство разкритикува продажбата и заяви в четвъртък, че Пекин ще предприеме контрамерки "в зависимост от развитието на ситуацията". Китай наложи неуточнени санкции срещу отбранителната единица на Boeing Co., Lockheed Martin Corp. и Raytheon Technologies Corp. миналата година, след като САЩ одобриха продажбата на оръжия на Тайван от компаниите.

Администрацията на президента на Тайван изрази благодарността си към САЩ, заявявайки, че оръжията ще дадат на Тайван по-голяма увереност в осигуряването на мира. "Тайван ще продължи да задълбочава сътрудничеството със САЩ и други подобни страни", заяви говорителят Чан Тун-Хан в онлайн изявление. Тайванското министерство на отбраната заяви, че очаква продажбата да влезе в сила след един месец.

Китай вижда Тайван като част от своята територия и не изключва използването на сила в стремежа към обединение. Президентът Си Дзинпин нарече желанието на страната си да получи контрол над Тайван "историческа мисия" в реч, отбелязваща 100-годишнината на Китайската комунистическа партия. Американският министър на отбраната Лойд Остин нарече Китай ключова заплаха, която дава приоритет на разходите на САЩ за отбрана.

Китайските военни самолети са нахлували в южната част на зоната за идентификация на Тайван общо 87 дни през 2020 г.-повече от предишните пет години, взети заедно - и вече са надхвърлили този брой само през тази година.

Предложението "служи като навременно напомняне за тясното партньорство за национална сигурност между Съединените щати и Тайван", тъй като Китай понастоящем почти ежедневно нарушава зоната за идентификация на тайванската ПВО", каза Рупърт Дж.Хамънд-Чеймбърс, президент на американско-тайванския бизнес съвет. "Надяваме се също така да видим допълнителни предложения от администрацията на Байдън за предоставяне на нови възможности на Тайван както за разширяване на сегашната си военна база, така и за по-нататъшно подобряване на многопластовия си потенциал за самозащита".

Предложената продажба на самоходно оръдие модел А6 ще увеличи наследствения запас от самоходни оръжия на по-ранния модел M109 в Тайван и ще подобри способността му да се противопостави на китайската наземна инвазия. Комплектите за прецизно насочване ще преобразуват 155-метровите снаряди с GPS навигация за по-голяма точност. Американската Армия разположи подобни комплекти.

Сделката включва не само оръжейна платформа и комплекти за прецизно насочване, но също така и оборудване за материално-техническо осигуряване и софтуер, както и 20 превозни средства M992A2 за транспортиране на боеприпаси, които ще следват самоходните оръдия в битка, както и GPS-приемници за оръжейни платформи, технически ръководства, снаряди и димни гранати. Новият пакет следва други продажби на Тайван, одобрени миналата година от администрацията на Тръмп, включително 66 нови самолета F-16 Block 70 от Lockheed Martin Corp. и потенциалната продажба на Boeing Co за 2,4 милиарда долара. Противокорабни ракети "Харпун" за брегова отбрана също са включени в договора.

Още един пакет от края на администрацията на Тръмп включва 135 ракети за наземно поражение с повишен обсег от Boeing на стойност 1 милиард долара, ако цялата продажба се реализира, 436 милиона долара за мобилни артилерийски ракетни система Himars производство на Lockheed и 367 милиона долара за сензори за наблюдение и разузнаване от Raytheon Technologies Corp., които ще бъдат инсталирани на самолети. От 2010 г. насам САЩ обявиха, че са продали оръжия на Тайван за повече от 23 милиарда долара.