Bayer ще задели още $4,5 млрд. за потенциалните искове около Roundup

В сряда звеното на Monsanto на Bayer AG бе осъдено да плати 185 милиона долара на трима учители

20:01 | 29 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Bayer AG ще задели 4,5 милиарда долара през второто тримесечие, за да покрие потенциалната бъдеща експозиция, свързана с хербицида Roundup, предаде Bloomberg.

Допълнителните средства са в допълнение към 11,6 милиарда долара, които Bayer по-рано заяви, че планира да похарчи за разрешаване на съдебните спорове за Roundup. Това поставя потенциалните общи разходи на повече от 16 милиарда долара, потвърди главният финансов директор Волфганг Никъл при разговор с инвеститорите.

„Това би трябвало да премахне несигурността и неяснотите, които тежат на компанията“, каза главният изпълнителен директор Вернер Бауман по време на разговора. Това ще позволи на акционерите да се съсредоточат върху представянето на Bayer и качеството на неговите бизнес единици, каза той.

Bayer все още се надява, че Върховният съд на САЩ „ще приключи до голяма степен“ съдебния спор с решение, подкрепящо компанията, каза Бауман. Сценарият, който включва разходи от 4,5 милиарда долара, сега е „най-добрият случай“, добави той.

Акциите се повишиха с 1,6% до 51,32 евро във Франкфурт, след като първоначално спаднаха при новината. Акциите са се повишили с общо 6,5% тази година.

Изявлението отбелязва актуализация на плана от пет точки на германската компания за справяне с бъдещи съдебни спорове, свързани с хербицида, за който ищците твърдят, че са причинили рака им.

Bayer настоява, че препаратът е безопасен, но потвърди план за премахване на глифозата (N-(phosphonomethyl) glycine), активната съставка в Roundup, от домашни продукти в САЩ, започващо от 2023 г.

Bayer направи съобщението в актуализация на инвеститорите относно начина, по който планира да се справи със съдебните дела, свързани с Roundup, които преследват компанията, откакто тя придоби марката като част от покупката на Monsanto за 63 милиарда долара през 2018 г.

Решението идва след като американски съдия през май отхвърли плана на Bayer да се опита да ограничи разходите за бъдещи групови искове заради твърденията, че Roundup причинява рак.

Хиляди потребители твърдят, че Roundup е причинил техния неходжкинов лимфом, но Bayer казва, че десетилетия на проучвания са показали, че Roundup и основната съставка глифозат са безопасни за човешка употреба.

PCB неприятности

Това не беше краят на проблемите за компанията тази седмица.

В сряда звеното на Monsanto на Bayer AG бе осъдено да плати 185 милиона долара на трима учители, които обвиняват компанията, че мозъчните им увреждания са след излагане на PCB (polychlorinated biphenyl) в училище в щата Вашингтон.

Жури в Сиатъл присъди 50 150 000 долара реални щети и 135 милиона долара наказателни щети на учителите след шестседмичен процес

Учителите твърдят, че са били изложени на PCB от флуоресцентно осветление в образователния център Sky Valley в Монро, Вашингтон, и уплътнение, използвано в стените.

Bayer заяви, че не е съгласен с присъдата на журито и планира да обжалва, ако е необходимо.  

Bayer отделно се е съгласила да плати 650 милиона долара на стотици американски градове, окръзи, и пристанища, които съдят за токсично замърсяване с PCB.

Съдебните спорове както за Roundup, така и за PCB остават продължителна пречка за Bayer след закупуването на Monsanto, тъй като процесите продължават.

PCB-или полихлориран бифенил-са произвеждани изключително от Monsanto и са използвани за охлаждане на електрическо оборудване, преди да бъдат забранени през 70-те години. Неразградимите химикали понякога замърсяват производствените зони и попадат в почвата и подпочвените води.

Лични данни и лобиране на политици

По-рано тази седмица Monsanto беше глобена с 400 000 евро за нарушаване на френските правила за защита на данните, тъй като е следяла над 200 души, включително политици и журналисти, които е смятала да лобира в своя полза в европейските дебати относно пестицидите и генетично- модифицирани организми.

Monsanto е съхранява личните им данни в списък и ги класирала според доверието им и способността им да влияят на обществения дебат относно противоречивите решения, без да ги информира, съобщи френският регулатор за поверителност CNIL в сряда.

Monsanto е продължила да наблюдава журналистите и политиците в продължение на няколко години до 2019 г. и е спряла „едва след като няколко медийни организации разкриха съществуването на оспорвания файл“, съобщи CNIL.

Френският регулатор заключава, че Monsanto не се е занимавал с незаконно лобиране, заяви говорител на Bayer.

„CNIL не установи неправомерно влияние на регулаторните процеси, данни за персонала, които са били незаконно компилирани и обработени, или каквито и да било други незаконни лобистки дейности“, каза той