Безос предложи 2 млрд. долара, за да се върне в състезанието до Луната

Космическата агенция е получила само 850 млн. долара от 3,3-те млрд. долара, които е поискала от Конгреса за изграждането на новите мисии

08:35 | 27 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джеф Безос предложи да покрие 2 млрд. долара от разходите на НАСА, за да бъде преразгледан за ключов участник за изграждане на апарат за кацане на Луната.

През април космическата агенция възложи договор за $2,9 млрд на Илон Мъск, отхвърляйки офертата на компанията Blue Origin на Безос.

Конкурсът бе е за изграждане на системата за кацане, която ще отведе астронавтите до лунната повърхност през 2024 година.

НАСА можеше да възложи поръчката само на една компания, а не на две, както се очакваше поради недостиг на финансиране.

Космическата агенция е получила само 850 млн. долара от 3,3-те млрд. долара, които е поискала от Конгреса за изграждането на новите мисии.

В писмо до администратора на Nasa Бил Нелсън, публикувано в понеделник, Безос пише: „Blue Origin ще преодолее недостига на бюджетно финансиране на HLS [Human Landing System] чрез отказ от всички плащания през настоящата и следващите две правителствени фискални години до 2 млрд. долара, за да можете да върнете програмата в релси точно сега.

„Тази оферта не е отсрочка, а е пряк и постоянен отказ от тези плащания.“

НАСА отказа коментар, позовавайки се на съдебни спорове, свързани с процеса на възлагане на обществени поръчки