Пандемията забавя производството в Азия, индустрията в Европа е в бум

Европейските производители растат и наемат близко до рекорд, подкрепени от ваксинацията

15:11 | 1 юли 2021
Обновен: 16:55 | 1 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване в Азия се забавя, тъй като пандемията се отразява негативно на обема на производството на местните компании, докато темпът на ваксинация изостава в сравнение с други места. По този начин регионът увеличава зависимостта си от износа за останалия свят, пише Bloomberg.

В същото време процъфтяващата икономика на Европа се бори със недостига при доставките, което тласка цените нагоре и намалява запасите.

Пандемията забавя

Индексът на деловата активност (PMI) на производството в Малайзия е спаднал от 51,3 до 39,9 през юни, най-ниското ниво за повече от година. Виетнам и Индия, които се борят с неотдавнашното възраждане на вируса, бележат спад под нивото 50, което на практика маркира вододела между разрастването и спада в производството. 

„За пореден път неотдавнашният ръст на инфекциите с COVID-19 и свързаните с тях мерки за ограничаване намалиха търсенето, затрудниха производството и нарушиха веригите за доставки в Малайзия", каза Крис Уилямсън, главен икономист на бизнеса в IHS Markit.

„Компаниите започнаха да се притесняват все повече от потенциалното въздействие на по-нататъшните вирусни вълни“.

Южна Корея и Тайван, традиционно силни износители, продължават да се възползват от бума в цикъла на електрониката и нарастващото търсене на полупроводници. Азиатските страни остават все още стабилно на пътя на разширяване, съответно на 53,9 и 57,6 PMI.

Азиатските износители обаче се борят да сведат до минимум прекъсванията в производството, тъй като вирусът се разпалва в някои части на региона като Малайзия, Индонезия и Виетнам.

За разлика от тях темпът на ваксинация в Европа е напреднал до точката, в която затварянията могат да бъдат облекчени, изстрелвайки континента в икономически бум.

Производствената активност

Това бе отразено и в PMI индексите за производството в еврозоната и Обединеното кралство, които бяха близо до най-високите си нива от началото на събирането на данни по този показател преди повече от две десетилетия.

Различни европейски заводи съобщават, че са възпрепятствани от ограниченията на предлагането и са принудени да използват запасите си. Производителите повишиха цените на своите стоки до рекордни стойности. В резултат, компаниите на Стария континент наемат допълнителен персонал и инвестират в увеличаване на обема на производството. Наемането на допълнителни хора се движи с най-бързите темпове за последните поне 24 години, според проучване IHS Markit. Уилямсън псосочи също, че проблеми като задръстванията в пристанищата и липсата на контейнери скоро трябва да изчезнат.  

Обратно в Азия относително стабилната експанзия в Китай е благодат за останалата част от Азия, голяма част от която разчита на Пекин като най-добър търговски партньор. PMI индексът на Caixin Media и IHS Markit в Китай се понижи от 52 на 51,3, според съобщение в четвъртък сутринта. Непроизводственият индекс, който измерва активността в секторите на строителството и услугите, е намалял от 55,2 до 53,5, главно поради огнищата на коронавирус в някои части на страната.

"Износът от Южна Корея, който e сигнален световната търговия, се е повишил повече от очакваното през юни", показват правителствените данни в четвъртък, продължавайки движението нагоре, заради което се очаква доставките да достигнат рекордно високи стойности.

„В момента се извършват много инвестиции за преодоляване на глобалния недостиг на доставки във връзка с търсенето на полупроводници“, включително около американско-китайски технологични конфликти, каза Роб Карнел, ръководител на азиатско-тихоокеанските изследвания в ING Group в Сингапур в доклад в сряда.

„Допълнителните доставки няма да се появят бързо, дори при положение, че търсенето на електроника остава силно".

В Япония, където през май au Jibun Bank и IHS Markit PMI е намалял от 53 до 52,4, бизнесът е гледа по-оптимистично на перспективите. Това съвпада с проучването на Bank of Japan по-рано в четвъртък, което показа увереност сред големите японски производители, които се подобриха за четвърто поредно тримесечие до най-високото си ниво от 2018 г., въпреки че вирусните ограничения остават в сила.