Постигна се сделка за кораба Ever Given

Очаква се да бъдат платени стотици милиони в обезщетение

17:48 | 23 юни 2021
Обновен: 18:10 | 23 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Египетският държавен орган и собствениците на гигантския плавателен съд Ever Given, блокирал Суецкия канал по-рано тази година, са постигнали предварителнo споразумение за компенсация, пише Bloomberg.

„След обширни дискусии през последните няколко седмици с преговорната комисия на Суецкия канал беше постигнато принципно споразумение между страните“, заяви Stann Marine Ltd., базираната в Лондон адвокатска кантора за собствениците и застрахователите на Ever Given.

Двете страни ще финализират уговорката "възможно най-скоро", след което корабът ще може да напусне Египет. 

Дългият 400 метра Ever Given, един от най-големите контейнерни кораби в света, заседна в южната част на канала в края на март, блокирайки го за шест дни, като разтърси глобалното корабоплаване. Първоначално държавният орган, отговарящ за Суецкия канал, поиска повече от 900 милиона долара, за да покрие загубата на транзитни такси, щетите на канала, нанесени по време на усилията за спасяване, както и разходите за оборудване и труд. По-късно намали сумата на 550 милиона долара.

Японският собственик Shoei Kisen Kaisha Ltd и застрахователите на кораба първоначално предложиха 150 милиона долара. Тайванската линия Evergreen Line беше наела кораба, който пътуваше от Китай до Ротердам. След като беше освободен на 29 март, Ever Given отплава към Горещото горчиво езеро - около половината път по канала - и оттогава е държан там от египетските власти.