Гигафабрики: Европа се изправя срещу САЩ и Азия в битката на автомобилните батерии

До 2030 г. 40% от всички продадени нови автомобили ще бъдат електрически, според последната прогноза на UBS

15:31 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Електрически двигател във фабриката на Audi AG в Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Електрически двигател във фабриката на Audi AG в Унгария. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Все по-голям брой европейски компании започват да изграждат гигафабрики за електрически батерии - сектор, които заедно с Tesla, е доминиран до голяма степен от азиатски играчи.

Норвежката енергийна компания Freyr планира изграждане на фабрика, подхранвана от вятърна и хидроенергия в Мо и Рана, отдалечен крайбрежен град близо до един от най-популярните ски курорти в страната. Daimler и BMZ вече са създали енергийно ефективни гигафабрики в Германия. Френското новосъздадено предприятие Verkor планира съоръжение на север от Тулуза, разказва Би Би Си.

Великобритания планира първата си оперативна гигафабрика за батерии до края на 2023 г. Управлявана от фирма, наречена Britishvolt, тя ще се захранва от водноелектрическа енергия, добивана от Норвегия, както и от офшорни вятърни паркове.

На 200 км южно от арктическия кръг, в Северна Швеция, стартъпът Northvolt, съоснован на двама бивши ръководители на Tesla, вече е започнал строителството на своята гигафабрика. Компанията се надява да осигури една четвърт от електрическите батерии в Европа, тъй като търсенето на електрически превозни средства нараства заради глобалната надпревара за намаляване на въглеродните емисии.

„Ако погледнете прогнозите - за да могат всички автомобилни производители да направят тези електрически автомобили, количеството батерии, от които ще имате нужда, ще бъде огромно“, казва мениджърът на завода Фредрик Хедлунд, който е сигурен, че ще може да започне производството до края на 2021 г. 

До 2030 г. 40% от всички продадени нови автомобили ще бъдат електрически, според последната прогноза на инвестиционната банка UBS, което ще се повиши до почти 100% от пазара на нови автомобили до 2040 г.


Най-зелената батерия в света


В първата си фаза Northvolt има за цел да произведе достатъчно батерии за захранване на почти 300 000 електрически автомобила годишно, но с потенциал да увеличи количеството до 1 милион.

A Samsung

Компанията вече е получила поръчка от Volkswagen за 14 млрд. долара за производство на батериите за следващото десетилетие и има планове за дългосрочно партньорство с шведския производител на камиони и автобуси Scania.

Наскоро тя обяви, че е набрала още 2.75 млрд. долара за финансиране на разширяването си.

„Изграждаме тотално нова индустрия, която всъщност не е съществувала, особено в Европа, в този мащаб“, казва Хедлунд. "Не само аз, но и много хора смятаме, че това е най-страхотният проект в Европа в момента."

За Northvolt водата сега е най-ценният актив в региона, тъй като производителят се стреми да направи "най-зелената батерия в света", като гарантира, че нейните производствени техники са толкова климатичносъобразни, колкото и нейният продукт.

Възобновяемата водноелектрическа енергия от близката река Скелефт ще подхранва процеса на производство на батерии на обекта, който включва използването на гигантски смесители за комбиниране на литий, кобалт и други метали, и изсушаване на активен материал в редици току-що инсталирани индустриални пещи. Местният достъп до суровини и планове за инсталация за рециклиране на батерии на място също ще намали въглеродния отпечатък на централата.

Все още има пропуски в зелената верига, като някои служители пътуват ежеседмично със самолет от други шведски градове, а много други карат неелектрически автомобили до мястото, признава Хедлунд.


Достатъчен пазарен дял


Санди Фицпатрик, която следи тенденциите в автомобилния сектор за технологичния анализатор Canalys, е уверена, че ще има достатъчно място на пазара за новите европейски играчи.

Изобилието от местни батерии ще бъде добро за пазара на електрически автомобили, но също така ще бъде важна стратегия за брандиране за европейските производители на автомобили.

Tesla Gigafactory

Те са изправени пред засилващ се натиск да предложат истински устойчиви бизнес модели след "Дизелгейт", при който Volkswagen беше хванат да използва незаконен софтуер за манипулиране на резултатите от тестовете за дизелови емисии.

„Твърдението, че цялата им верига за доставки има компоненти, които са зелени и устойчиво произведени, е много добро послание пред потребителите“, казва Фицпатрик пред Би Би си, „за разлика от използването на компоненти, които се доставят със самолети от цял свят, и имат висок въглероден отпечатък, тък като се произвеждат с много интензивни методи, използващи въглища".

Европейските производители на автомобили и батерии ще продължат да се сблъскват с тежка конкуренция от страна на големите азиатски марки, много от които вече са създали свои собствени гигафабрики в ЕС. Те включват LG Chem, която има завод в Полша, и Samsung SDI и SK Innovation, които са построили фабрики в Унгария.

"Те имат опит. Те имат пазарно ноу-хау... и по-важното е, че имат капитал", казва Фицпатрик. "Производството на батерии е изключително капиталоемко. Така че те ще навлязат в Европа с дълбоки джобове."

Ако европейските гигафабрични фирми искат да процъфтяват срещу тази конкуренция, ще се нуждаят от непрекъснати инвестиции, заедно с практическа подкрепа от националните и регионалните правителства за оптимизиране на условията за търговия, смята анализаторът на Canalys.