Орбан се фокусира върху икономиката в опит да задържи властта

В началото на следващата година правителството стартира „национална консултация“, фокусирана върху икономиката, включително план за плащане на 2 милиарда долара отстъпки за семейни данъци. Други планове включват повишаване на минималната заплата

15:30 | 10 юни 2021
Обновен: 16:56 | 10 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Унгарският премиер Виктор Орбан удвои фокуса си върху икономиката по-малко от година преди изборите в опит да отклони вниманието на опозицията заради спорния проект за изграждането на китайски университет в Будапеща, пише Bloomberg.

„В началото на следващата година правителството стартира „национална консултация“, фокусирана върху икономиката, включително план за плащане на 2 милиарда долара отстъпки за семейни данъци. Други планове включват повишаване на минималната заплата“, каза Орбан на брифинг в телевизията в четвъртък.

Чрез консултацията Орбан се опитва да измести фокуса от спорния проект за създаването на кампус на китайския университет „Фудан“ в Будапеща. Националната консултация представлява въпросници, изпратени до избирателите и подкрепени от продължили месеци наред държавни рекламни кампании.

„Окончателното решение за кампуса, планирано да бъде финансирано от фондовете на данъкоплатците, ще бъде взето от избирателите в Будапеща през 2023 г.“, каза Орбан, след като опозиционни партии се обединиха срещу проекта.

Кметът на Будапеща Гергели Карацони, главният кандидат на опозицията срещу Орбан, посочи финансирания от данъкоплатците кампус като доказателство за отклонението на премиера от западните демократични ценности. От своя страна опозицията, която за пръв път се обедини за парламентарни избори, се опитва да влезе в пряка конкуренция с партията на Орбан „Фидес“.