Марк Зукърбърг планира да работи дистанционно поне до средата на следващата година

Компанията има план да позволи на служителите да работят дори отвъд граница

10:26 | 10 юни 2021
Обновен: 10:27 | 10 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Facebook дава възможност на служителите си да работят от вкъщи, а Марк Зукърбърг като истински лидер зададе тон на това начинание, пише CNN.

Изпълнителният директор на Facebook заяви в писмо до служителите си, че планира да работи дистанционно поне до средата на следващата година.

“За това време осъзнах, че работата от разстояние ми е дала повече пространство за дългосрочно мислене и ми е помогнала да прекарвам повече време със семейството си, което ме направи по-щастлив и продуктивен на работа.“, пише Зукърбърг.

Вчера Facebook заяви, че ще позволи на всички служители от всички нива в компанията да работят дистанционно, ако позицията им го позволява. Служителите, които искат да се върнат в офиса, могат да го направят под определен график, като ще бъдат насърчавани да прекарват само половината от времето си там. Останалите, на които позицията не позволява дистанционна работа, ще могат да прекарват 20 работни вкъщи.

Facebook има план постепенно да разшири тази възможност като като разрешава на служителите да работят дори отвъд граница. Така например от следващата седмица стартира план за хората, които искат да се преместят от САЩ в Канада. Има и такива, които от различни точки на Европа и Близкия Изток желаят да работят от Великобритания.

С нарастването броя на ваксинирани американци и отварянето на икономиката, много компании от Силициевата долина, които бяха първите преминали към дистанционна работа, сега обмислят как и в какъв обхват да отворят отново офисите си.

Twitter даде възможност на служителите си да рабпотят от вкъщи завинаги, отново ако позицията им го позволява. В същото време Google взе решение да даде възможност на хората да избират между това да работят дистанционно, да се върнат в офиса или пък изцяло да сменят офиса от септември тази година.

Apple и Uber пък ще прилага по-строги политики, задължавайки служителите да се върнат в офисите поне за три дни от една работна седмица. Тази наредба също ще влезе в сила от септември.