Италия започва да премахва ограниченията в опит да съживи икономиката си

В понеделник новорегистрираните случаи в страната са 3455, което е най-ниският брой от октомври насам

09:43 | 18 май 2021
Обновен: 10:07 | 18 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия продължва да отваря икономиката си, тъй като броят на новозаразените продължава да намалява, пише Bloomberg.

Администрацията на Марио Драги се съгласи да започне постепенно премахване на полицейския час в 22 ч. Според информция на служител в кабинета на премиера новото предложение е той да бъде премахнат от 21 юни в регионите, къдете процентът на заразени е нисък, ако случаите продължават да намаляват.

На среща в понеделник в Рим правителството също така одобри от 1 юни храненето на закрито, включително и във вечерно време. Сред планираните мерки включват отварянето на други бизнеси като фитнес зали, допълва още служителят. Заседание на кабинета одобри плана по-късно в понеделник.

Новите правила също ще позволяват посещение на спортни събития на открито и пазаруване в големи търговски центрове през почивните дни. Новият график идва след седмици на кампания на политици, призоваващи за по-бързо отваряне на икономиката, водена от лидера на популистката партия Лига Матео Салвини.

През последните седмици в Италия се наблюдава постоянен спад на случаите - в поделеник бяха регистрирани140 смъртни случая. В неделя броят на смъртните случаи се е понижил до 93 - първият ден под 100 души от октомври насам. В понеделник новорегистрираните случаи са 3455, което е най-ниският брой от октомври насам. 5 753 случаи бяха регистрирани предния ден.

Ваксинационната кампания в страната също набира сила. Италия е поставила повече от 27 милиона дози, като 31% от населението вече е получило първа доза от вакснината. През уикенда стотици хора се наредиха на опашка в столицата Рим, за да се възползват от правителствена инициатива за прилагане на дози от ваксината на AstraZeneca на лици на възраст до 40 години.