Данните за инфлацията в САЩ повлияха на европейските борси

Секторът се представи най-слабо в Европа

20:20 | 13 май 2021
Обновен: 20:21 | 13 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък разнопосочно, а пазарите в цял свят са под влиянието на новите данни за инфлацията в САЩ, предава CNBC, цитирано от investor.bg.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от 0,2%, като леко компенсира загубите в сравнение с по-ранната търговия. Суровинният сектор се представи най-зле, като записа спад от 3%, а книжата на компаниите от сектора на комуналните услуги се представиха най-добре с ръст от 0,8%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,59% до ниво от 6963,33 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,14% до равнище от 6288,33 пункта. Германският DAX прибави 0,33% към стойността си и приключи деня на ниво от 15 199,68 пункта.

Европейските пазари последваха негативната тенденция в Азиатско-Тихоокеанския регион и САЩ в сряда, след като нови данни за инфлацията отвъд Океана за април показаха по-голям от очакванията натиск върху цените.

Американското министерство на труда съобщи, че цените, които американските потребители плащат за стоки и услуги, са се ускорили с най-бързия си темп от 2008 г. през април, а индексът на потребителските цени е скочил с 4,2% спрямо година по-рано.

Това предизвика опасения, че Федералният резерв може да повиши лихвите по-скоро.

Преди време Фед съобщи, че растящите цени са временно явление и, че ще толерира инфлация над целта от 2%. Американската централна банка съобщи, че ще обмисли какъв диапазон на инфлацията е приемлив.

Има опасения, че тя може да се нажежи твърде много и че Фед ще бъде принуден да повиши лихвите и да продължи да ги вдига, което ще се отрази негативно на акциите.

В четвъртък отчетите си за първото тримесечие представиха Burberry, BT Group и Telefonica.

Burberry върна изплащането на дивидент и съобщи, че възстановяването й от кризата се е ускорило, като приходите от продажби и печалбата са намалели спрямо същия период на миналата година, но са надминали средните прогнози на анализаторите. Но цената на акциите на британския луксозен бранд се понижи с 4%.

Още по темата четете на investor.bg.