ЕС и Индия се споразумяха за възобновяване на търговските преговори

Ще бъде започнат и двустранен диалог по правата на човека

17:52 | 8 май 2021
Обновен: 17:52 | 8 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз и Индия се договориха да възобновят прекъснатите търговски преговори - ход, приветстван от ръководителя на Европейския съюз Шарл Мишел като "нова важна глава" в отношенията, съобщава БГНЕС.

"Днес се договорихме да започнем преговори и съвместно инициирани споразумения за търговия, защита на инвестициите и географските признаци. Това е важна първа стъпка", каза Мишел след видеосрещата на върха.

Освен това страните решиха да започнат двустранен диалог по правата на човека, по-тясно сътрудничество в областта на сигурността в Индо-Тихоокеанския регион и извън него.

"ЕС и Индия застават рамо до рамо в борбата срещу COVID-19. Ние доставяме оборудване на хората в Индия и работим за увеличаване на производството на ваксини. Ние също така сме решени да допринесем за борбата с изменението на климата и постиженията от парижките цели", заключи ръководителят на Европейския съвет.

Срещата на върха ЕС-Индия се провежда в Порто, Португалия днес, обаче в онлайн формат поради бързото разпространение на коронавируса в индийската страна. Държавните и правителствените глави на Европейския съюз, които се събраха в Порто, обсъждат стратегическо партньорство с индийския премиер чрез видеовръзка.