Златото е напът да запише трета поредна седмица с ръст в цената си

Ценният метал се стабилизира близо до 8-седмичен връх, докато доходността по облигациите намалява

09:33 | 23 април 2021
Обновен: 09:35 | 23 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се насочва към трета поредна седмица с ръст в цените си, като инвеститорите оценяват признаците на възстановяване на физическото търсене заедно с оптимизма на американския пазар на труда, пише Bloomberg.

Доставките на злато от Швейцария до Индия и Китай нараснаха миналия месец, което показва подновяване на покупките от най-големите потребители на злато след година на задържано търсене.

Междувременно заявленията за безработица в САЩ се понижиха неочаквано до ново дъно по време на пандемията, което сигнализира, че пазарът на труда се засилва, а това оказва влияние и върху търсенето на активи убежища.

Във фокуса на трейдърите е и предложението да се въведат по-високи данъци за богатите в САЩ, за да се подпомогне финансирането на социалния план на Джо Байдън. Американските акции отбелязаха най-големия си спад от пет седмици в четвъртък, след като Bloomberg News съобщи, че администрацията на Байдън обмисля почти удвояване на данъчната върху капиталовите печалби до 39,6% за тези, които печелят 1 милион или повече долара годишно.

Златото е

Златото е напът да изпрати трета поредна седмица с повишение в цените си. Графика: Bloomberg

Златото се стабилизира близо до 8-седмичен връх, докато доходността по облигациите намалява, което повишава привлекателността на благородния метал.

Увеличаването на случаите на Covid-19 в някои части на света поражда загриженост относно темповете на глобалния растеж, въпреки че мерките за стимулиране остават в сила. Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че институцията не обсъжда поетапното спиране на спешното изкупуване на облигации, въпреки че вижда признаци, че икономиката започва да се отърсва от пандемията.

„Цените на златото са подкрепени от неотдавнашното търсене от Индия и Китай, по-слабия щатски долар и отстъпващата доходност на облигациите“, коментира Брайън Лан, управляващ директор на базирания в Сингапур дилър GoldSilver Central Pte.

По думите на Лан пандемията няма да изчезне още известно време, поради което мнозина се страхуват от последиците за икономиките и акциите и се стремят към безопасни убежища като златото.

"Златото ще поскъпва в краткосрочен план и 1800 долара е важно ниво за пробив, за да продължи възходящият тренд", каза още Брайън Лан.

Малко преди 9:30 часа българско време фючърсите върху златото поскъпват с 0.25% до 1786.50 долара за тройунция за доставка през юни. Златото с незабавна доставка повишава цената си с 0,05% до 1784.79 долара за тройунция, достигайки по-рано през седмицата най-високото си ниво от 25 февруари. Среброто и платината също поскъпват, докато паладийът се успокои, след като скочи до рекорд тази седмица. Bloomberg Dollar Spot Index обаче се насочва към трета поредна седмица загуба.