Анализатор: Акциите на Coinbase ще ударят цена от 600 долара

Притежанието на книжа на компанията е задължително за дългосрочните инвеститори, смята Лиса Елис от MoffettNathanson

13:33 | 15 април 2021
Обновен: 13:33 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Борсата за търговия с криптовалути Coinbase постави рекорд в сряда с най-голямото директно листване на компания, достигайки капитализация от почти 100 милиарда долара, след като акциите ѝ започнаха да се търгуват на цена от 381 долара на Nasdaq. Според анализатор книжата на компанията могат да поскъпнат с около 60% до 600 долара, пише Yahoo Finance.

Лиса Елис, анализатор на MoffettNathanson, смята, че акциите на Coinbase са “задължителни за притежание” за всеки инвеститор, насочен към дългосрочния растеж.

Елис обясни, че очаква цена на акциите на Coinbase от 600 долара чрез прилагането на 20-кратно мултиплициране (в съответствие с други технологични компании) към прогнозираните приходи на дружеството за 2023 г. Тя също така очаква 35-процентен спад на криптотрансакциите през 2022 г., предполагайки, че ситуацията ще се охлади за биткойн спрямо 2021 г. заради историческата цикличност при криптовалутата на бум и последващ крах.

Почти всички очаквания са, че Coinbase няма да може да поддържа деветкратния ръст на приходите за годината, който успя да генерира през първото си тримесечие на 2021 г., когато цената на биткойн нарасна със 100% до нов исторически рекорд.

Елис отбелязва, че наистина прогнозата за цена на акция от 600 долара звучи твърде оптимистично и добавя, че инвеститорите трябва да са готови за трусове, имайки се предвид свързаността на Coinbase с криптовалутите.

Анализаторът добавя, че очаква 35-процентен спад на търговските обеми на Coinbase през 2022 г. поради служилото се през 2018 г., когато цената на биткойн се понижи с 80% спрямо достигнатия исторически връх през предходната година.

"Това е само отправна точка, има много причини, поради които този път свиването може да е по-малко заради институционалните притежания", заяви тя.

Трябва да се отбележи, че Coinbase е първата и най-голямата борса за криптовалути, която става публична, но това не означава, че няма конкуренция.

“Съхранението на криптоактиви е много сложно - изключително сложно, защото те буквално са дигитална форма на кеш”, коментира Елис. “Това не е нещо, което традиционните брокери могат изведнъж да започнат да правят”, добавя експертът.

Елис признава, че ситуацията може да се промени. Но засега възходът на Coinbase изглежда по-голям от всички страхове, които могат да забавят растежа на приходите на платформата.

“Целта на Coinbase не е да е играч на дребно сред брокерите на крипто, а да се превърне в широк технологичен играч в цялата система с много по-мащабна визия”, изтъква Елис.  

Coinbase все повече залага на изграждането на институционалната страна на бизнеса си, като обемът от търговия в този сегмент нараства през всяка от последните три години. Някои медии съобщават, че борсата е помогнала на компаниите да добавят биткойн към балансите си, включително на Tesla и на MicroStrategy.

Акциите на Coinbase поевтиняха в сряда и затвориха сесията на ниво от около 14% по-ниско спрямо първоначалната им цена от 381 долара.