Microsoft потапя сървърите си в течност

Проектът от част от екологичния ангажимент на Microsoft за справяне с недостига на вода

09:51 | 8 април 2021
Обновен: 09:52 | 8 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Microsoft потапя сървърите си във флуид, с което ще подобри производителността и енергийната ефективност при облачните услуги. Подобен процес съществува в индустрията от няколко години, но Microsoft твърди, че е „първият облачен доставчик, който използва двуфазно потапящо охлаждане в производствена среда“.

Охлаждането работи чрез пълно потапяне на сървърни стелажи в специално проектирана непроводима течност, пише технологичният сайт The Verge. Тя е на основата на флуоровъглерод и работи чрез премахване на топлината, която вреди на оборудването. Течността достига точка на кипене от 50 градуса по Целзий, после кондензира и пада във ваната като дъжд. Това създава система за охлаждане със затворен цикъл и намалява разходите, тъй като не е необходима енергия за придвижване на течността около резервоара. Отпада и нуждата от охладител за кондензатора.

Този тип течно охлаждане се използва от копачите на криптовалути. Microsoft експериментира с използването му през последните няколко години, като първоначално го тества срещу скокове, в резултат на много заявки за търсенето в облака или интензивни натоварвания от приложения, например - за машинно обучение.

Microsoft очаква по-малко проблеми с хардуера след "потапянето". Снимка: Microsoft

Повечето центрове за данни в момента се охлаждат с въздух, като се използва въздух от околната среда, който сваля температурата под 35 градуса по Целзий. Но процесът изисква много вода. Тази нова техника на „течната баня“ е предназначена да намали използването на вода. Освен това потапянето на сървърите позволява на Microsoft да опакова по-плътно хардуера си, което ще намали необходимото пространството за разполагане на оборудването.

В рамките на проекта си Natick Microsoft потопи цял център за данни на дъното на Шотландско море. Под водата са 864 сървъра и 27,6 петабайта сторидж. Експериментът беше успешен. Течността измества кислорода и водата, която създава влага. Така оборудването ще бъде предпазено от корозия.

Проектът от част от екологичния ангажимент на Microsoft за справяне с недостига на вода. Компанията се е ангажирала до 2030 г. да върне в природата дори повече вода, отколкото използва за своите глобални операции. Планът включва още система за събиране на дъждовната вода от офисите на компанията, както и на конденза от климатиците. Събраната вода се отвежда към най-близката водна централа. Въпреки добрите си намерения, през 2019 г. Microsoft надхвърли потреблението си от предходната година. Компанията на Бил Гейтс изразходва близо 8 млн. куб. м. вода от общинските системи и други източници, на фона на малко над 7 милиона през 2018 г.

Контайнер, в който се съхраняват потопените сървъри на Microsoft. Снимка: Microsoft

Усилията на Microsoft да се справи с използването на водата ще бъдат изключително предизвикателни, като се има предвид тенденцията да потребява все повече водата, но проекти като двуфазно потапяне със сигурност ще помогнат.