Меркел определи великденския локдаун като "грешка" и помоли за прошка

Германският канцлер защити действията си, посочвайки, че няма достатъчно време, за да се приложат правилно мерките

15:47 | 24 март 2021
Обновен: 15:55 | 24 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канцлерът Ангела Меркел помоли германския народ за прошка, отправяйки рядко публично извинение, след като предизвика вълна от критики на своя гръб заради нейните планове за петдневна строга великденска блокада, съобщава Bloomberg

Меркел отхвърли предложението, определяйки го като„грешка“, след набързо организирана видеоконференция с ръководителите на 16 провинции в Германия и около 33 часа след обявяването на хода. Тя защити решението си, което щеше да представлява една от най-тежките кризини стъпки на Германия от началото на пандемията, като посочи, че няма достатъчно време, за да се приложи блокадата правилно.

„За да бъдем напълно ясни, тази грешка е само и единствено моя, тъй като в крайна сметка аз съм тази, която носи крайната отговорност“, посочи Меркел на пресконференция в сряда. 

„Дълбоко съжалявам за това и моля всички граждани за прошка“.

Оттеглянето на строките мерги означава, че Германия остава под ограничения, които постепенно бяха разхлабени преди трета вълна от инфекции да обхване най-голямата европейска икономика. Меркел и провинциалните премиери удължиха мерките до 18 април по-рано тази седмица.

Ограниченията, които на практика съществуват от четири месеца, са сравнително меки в сравнение с други страни и включват частично затваряне на магазини от несъществено значение и спиране на дейност на хотели, ресторанти, спортни зали и културни заведения.

Великденският локдаун беше единствената нова инициатива след повече от 11-часови напрегнати дискусии, завършили рано във вторник. Планът предизвика мащабна критика, изненада длъжностните лица и създаде объркване относно изпълнението.

"Естествено знам, че тази развръзка ще доведе до допълнителна несигурност и съжалявам за това", посочи Меркел в своята реч пред германските депутати, добавяйки, че очаква Германия да победи вируса.

Германската страна се бори да изготви ясен план в лицето на поредното нарастване на броя на новозаразените с Covid-19 и на фона на бавна ваксинационна кампания. Нерешителността увеличава обществено разочарование по отношения на действията на централната власт в справянето с кризата само шест месеца преди национални избори.

Електорална подкрепа

Електорална подкрепа в социологическите проучвания преди предстоящите парламентарни избори в Германия. Графика: Bloomberg

Популярността на консервативният блок на Меркел - който също се бори с вътрешен скандал за злоупотреба с влияние от страна на депутати, извлекли печалба от пандемията - се срина в социологическите проучвания. Преднината на ХДС/ХСС пред Зелените, които понастоящем са на второ място, се сви до 8 процентни пункта тази седмица, според средна оценка в проучване на Bloomberg.

Някои представители на опозицията заявиха, че Меркел трябва да насрочи вот на доверие. Германският канцлер посочи, че е сигурна в подкрепата на партии от управляващата коалиция, които включват социалдемократите.

Финансовият министър Олаф Шолц, кандидат за канцлер на Социалдемократическата партия, заяви, че решението за затваряне на бизнеса през великденския уикенд е взето съвместно и всички управляващи партии споделят отговорността.

"Надявам се, че никой няма да има пропуск в паметта по-късно", зяви Шолц

Армин Лашет, ръководителят на Християндемократическата партия на Меркел и водещ претендент за кандидат-канцлер на блока, коментира, че отмяната на великденския локдаун е правилната стъпка.