BMW планира да има 2 млн. електрически превозни средства на пътя до 2023 г.

Амбициозните планове на германския производител включват прехода на Mini към напълно електрически бранд

17:45 | 17 март 2021
Обновен: 17:46 | 17 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BMW обяви плановете си за това как ще се подготви за електрическата ера, която има риск да бъде доминирана от автомобилите на Tesla, пише Bloomberg. Акциите на германската компания поскъпват до почти тригодишен връх.

Базираната в Мюнхен компания прогнозира, че продажбите на електромобили ще бъдат около половината от доставките ѝ до края на десетилетието.

За целта плановете на BMW включват прехода на Mini към напълно електрически бранд. Новината става ясна само ден, след като Volkswagen обяви, че планира да ускори драстичната промяна към преминаването към електрическите автомобили, конкурирайки се с Tesla, и в същото време да държи нащрек традиционни конкуренти като Daimler.

„Имаме ясна пътна карта за преобразуването на нашата индустрия и реално конкурентно предимство на BMW през следващите години“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе.

BMW очаква

BMW очаква продажбите на електрическите ѝ превозни средства да се увеличат. Графика: Bloomberg

Въпреки че усилията за трансформация на автомобилните производители са разклатени от пандемията, компаниите се опитват да ускорят промяната. VW тази седмица разказа подробно как ще се превърне в най-големия производител на електрически автомобили в света, като представи своя план за изграждане на шест завода за батерии в Европа и глобални инвестиции в зарядни станции.

Volvo Cars и General Motors определиха своите крайни срокове за преминаване изцяло към производство на електрически модели, а Daimler реши да раздели бизнеса с тежкотоварни автомобили от Mercedes-Benz след век на съвместно производство на търговски превозни средства и леки коли.

Акциите на BMW поскъпват с 5,5% до почти тригодишен връх, след като производителят на автомобили заяви, че възвръщаемостта ще се възстанови до между 6% и 8%. Това е повече от 2,7-те процента през миналата година и надминава очакванията на анализаторите.

Въпреки че BMW е загубила част от предимствата си, „разширяването на предлаганите от компанията електрически превозни средства трябва да ѝ позволи да настигне Tesla“, заяви Франк Швоуп, автомобилен анализатор в NordLB.

Очакванията са BMW да разполага с около 2 млн. електрически превозни средства на пътя до 2025 г. и с до 10 млн. до 2030 г. По-рано BMW заяви, че очаква 20% от продажбите на компанията да бъдат на електромобили или на plug-in хибриди до 2023 г.

Автомобилният производител премина през миналогодишната здравна криза по-добре от очакваното и досега успява да избегне глобалния недостиг на полупроводници. "Въпреки че ограниченията в доставките представляват риск, BMW очаква доставчиците ѝ да имат достатъчен брой чипове", каза финансовият директор Николс Питър.