Facebook ще плаща за новинарското съдържание на медийната компания на Рупърт Мърдок

Договорът е за период от три години, стойността на сделката не е обявена

08:26 | 16 март 2021
Обновен: 09:33 | 16 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Facebook се съгласи да плаща на издателската компания News Corp Australia на Рупърт Мърдок за новини от местните медии. Сделката се случва само седмици, след като Австралия прие спорния закон, целящ да принуди технологичните платформи да плащат за новинарско съдържание, пише BBC.

News Corp не разкрива стойността на тригодишния договор.

Сделката обхваща цялото съдържание на News Corp в страната, което е значителна част –  националния вестник News Corp., The Australian, както и Daily Telegraph в Нов Южен Уелс, Herald Sun във Виктория и Courier-Mail в Куинсланд, се казва в изявление на издателската компания. Sky News Australia също постигна паралелен договор с Facebook, съобщава Bloomberg.

Миналия месец компанията на Мърдок сключи подобна сделка и с Google.

Главният изпълнителен директор на News Corp. Робърт Томсън заяви, че споразумението ще има „съществено въздействие“ върху неговия бизнес с новини в Австралия. Сделката означава, че потребителите на Facebook ще получат достъп до новинарски статии и нови видеоклипове на News Corp. в Австралия, след като технологичният гигант е заплатил за тях на медийната компания. 

„Радваме се, че имаме сключена тази сделка и очакваме с нетърпение да въведем услугата Facebook News в Австралия“, заяви Кембъл Браун, вицепрезидент на Facebook за глобални новинарски партньорства.

Това е най-новия договор, който News Corp. сключи с технологичните гиганти след години, в които компанията настояваше да получава плащания от тях. Миналия месец News Corp. и Google също постигнаха тригодишна сделка, благодарение на която гигантът ще плаща за новини.

Издателите отдавна се оплакват, че Facebook и Google завладяват нарастващ дял от пазара на онлайн реклама, продавайки реклами на своите платформи, заедно със статии, които получават безплатно.

Facebook води дискусии с австралийски издатели, преди да осъществи плановете си да пусне услугата News в Австралия. Компанията има сключени подобни сделки с издатели на пазари, на които вече тази услуга е одобрена, включително в САЩ и Великобритания.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че миналия месец Австралия прие първия в света закон, благодарение на който Google и Facebook ще плащат за новинарско съдържание, публикувано в техните платформи.

По този начин страната яростно се противопостави на американските технологични гиганти.

Двете компании се ангажираха да плащат доходоносни суми на някои големи австралийски издатели. Тези сделки са широко разглеждани като компромис от технологичните гиганти.