Единична доза от ваксина срещу Covid: каква защита предоставят четирите западни ваксини?

Pfizer и Moderna - поне 80%; AstraZeneca - повече от 70%; Johnson & Johnson - 66%, сочат данните на FDA

14:03 | 14 март 2021
Обновен: 15:40 | 14 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от 60 милиона американци, 23 милиона британци и 33 милиона европейски граждани получиха първата си доза от необходимите две на ваксина срещу Covid-19, пише Business Insider.

27-те оторизираха употребата на четирите налични ваксини. САЩ разрешиха медикаментите на Moderna и Pfizer-BioNTech, докато Великобритания разреши препарата на Pfizer, както и този, разработен от AstraZeneca и University of Oxford. САЩ също разрешиха ваксината на Johnson & Johnson, която е еднократна.

Обединеното кралство забавя втората доза от наличните си животоспасяващи медикаменти до 12 седмици, предоставяйки възможност на колкото се може повече желаещи да се имунизират. В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват да се прилага втората доза от ваксина на Pfizer 21 дни след първата и 28 дни след тази на Moderna, като може да се разреши диапазон от шест седмици при „неизбежни“ ситуации.

Данните за това колко добре действат ваксините след една доза не са ясни, тъй като зависят от това какво се измерва и кога. Стивън Евънс, професор по медицинска статистика в London School of Hygiene & Tropical Medicine и бивш член на комисията по безопасност на лекарствата към Европейската агенция по лекарствата, помогна на Business Insider да проследи данните.

Евънс заяви, че данните от изпитанията в късния етап на американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA) са най-добрите налични до този момент. Ето каква защита предоставя една доза от всяка ваксина въз основа на тези данни.

Pfizer-BioNTech: поне 80%

Препаратът на Pfizer е 52,4% ефективен при защита срещу Covid-19 със симптоми между първата и втората доза, според документите на FDA. Но цифрата от 52,4% включва 11-те дни преди да започне защитата след първата доза, така че реалният процент вероятно е по-висок.

Действителната стойност е между 29,5% и 84,5%, според документите на FDA. Диапазонът е широк, тъй като през този период малко на брой лица са се заразили с Covid-19 по време на изпитанията

Медикаментът на Pfizer е 100% ефективен срещу хоспитализация и смърт. Това заключение е базирано на малка извадка обаче - само четирима души са развили тежки усложнения вследствие на Covid-19 в проучването, след като са получили плацебо вместо ваксината.

Евънс посочи, че има "доста ясни доказателства" за придобиване на 80-процента защита - и "вероятно" в над 90% - за ваксината на Pfizer срещу Covid-19 със симптоми след еднократна доза. Той допълни, че никой не може да е абсолютно сигурен какво се случва след 21-вия ден, защото не е напълно тествано.
Евънс допълни, че това заключение се основава на цялостния му прочит на данните от изпитанията, използвани от FDA в техния брифинг документ преди да оторозират медикамента на Pfizer в САЩ

Мoderna: поне 80%

Ваксината на Moderna е 69,5% ефективна при предотвратяване на Covid-19 със симптоми между първата и втората доза, като действителната стойност е между 43,5% и 84,5%. Диапазонът отново е широк, тъй като броят на лицата, които са се заразили с Covid-19 през този период от време в рамките на изпитанията, е нисък.

Цифрата от 69,5% включва 13-те дни преди активиране на защитата, така че реалният процент може да бъде по-висок.

В изпитанията на Moderna имаше малко на брой лица - около 7% - които не са получили втората си доза по неизвестни причини. В тази група медикаментът е 50,8% ефективен при предотвратяване на Covid-19 със симптоми до 14 дни след първата доза и 92,1% ефективен след 14-ия ден.

Не е ясно до каква степен първата доза на ваксината предпазва от хоспитализация и смърт, тъй като малко на брой лица са развили тежки усложнения - двама от тестовата групата са били ваксинирани и четири са получили плацебо.

Евънс посочи, че се придобива поне 80-процентна защита - и вероятно над 90% - за ваксината на Moderna срещу Covid-19 със симптоми след еднократна доза в продължение на 28 дни. След 28-ия ден не ясно, защото не е тествано. Отново заключението му е на база цялостния му прочит на данните от FDA.

AstraZeneca: повече от 70%

Евънс заяви, че е по-трудно да се установи цифра за ваксината на AstraZeneca, тъй като в късните етапи на проучванията са използвани различни методи, а мащабните американски изпитания са все още в ход.

FDA все още не е представила данните за медикамента по същия начин, както при други ваксини.

Еднократна доза от препарата AstraZeneca е 76% ефективна при защита срещу Covid-19 със симптоми в продължение на поне 90 дни, според данните от последния етап на проучването, публикувани в The Lancet на 19 февруари. Авторите на изследването допълват, че една доза осигурява 100 % защита срещу хоспитализация, но извадката е малка.

Въз основа на прочита на наличните данни Евънс посочи, че ефективността на еднократна доза на ваксината на AstraZeneca е вероятно поне 70% при Covid-19 със симптоми през първите 90 дни. След този период от време е неясно

Johnson & Johnson: 66%

Изпитанията на J&J разглеждат защитата срещу умерен до тежък COVID-19, а не симптоматичната инфекция като тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.
Защитата се активира на 14-ия ден и е 66,1% ефективна до 28-ия. Ефективността на ваксината варира в зависимост от държавата, в която тя е била тествана - тя е предоставила 72-процента ефективност в САЩ, но съответно 64% ​​и 68% в Южна Африка и Бразилия. И в двете страни са налице нови щамове на коронавируса, които могат частично да намалят неутрализиращата спобосност на антителата.

Какво означава процентната ефективност?

Процентната ефективност на ваксините се отнася до дела на хората, които получават пълна защита след ваксинация. С 80% ефективност - 80% от имунизираните получават пълна защита, а 20% - не получават. За тези, които получават пълна защита при първа доза, втората игла подобрява степента на имунния отговор и неговата трайност, а при други, които не са получили пълна защита с първата доза, ще получат такава след втората доза. Съобщава се и за трети сценарий, при който някои лица не могат да получат пълна защита от ваксините, тъй като имунната им система не реагира.