Германия ускорява ваксинационната кампания с около 10 млн. дози на седмица

Очаква се до края на седмицата ваксината на Johnson & Johnson да бъде одобрена в Европа

12:11 | 8 март 2021
Обновен: 12:11 | 8 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От края на март Германия ще ускори драстично кампанията си за ваксинация с около 10 млн. седмични ваксини, според информация на финансовия министър Олаф Шолц, пише Bloomberg.

През април, май и юни центровете за ваксинация и лекарите ще трябва да поставят милиони дози всяка седмица, каза Шолц в интервю за телевизия ZDF в неделя вечер.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е подложено на критики заради бавната кампания за ваксинация срещу Covid-19 в страната. Досега Германия е направила средно 8,8 дози на 100 души. За сравнение, поставените дози в САЩ са с 27 повече, а в Обединеното кралство – с почти 35.

Поставянето на 10 млн. дози седмично би било бързо ускоряване на кампанията за ваксинация в Германия. Страната е поставила общо 7,33 млн. дози от началото на ваксинационната кампания, която стартира преди десет седмици.

Междувременно тази седмица се очаква ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson да бъде одобрена в Европа. Това заяви Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон. Този ход също би ускорил ваксинациите в блока.

„Този ​​месец ще имаме още по-малко ваксини, което означава, че трябва да следваме приоритетите си и да бъдем по-гъвкави“, каза в понеделник министър-председателят на Бавария Маркус Содер пред телевизия ARD.

„Имам усещането, че можехме сега да имаме повече свобода, ако бяхме успели да се справим с организационните препятствия, като например липсата на достатъчно налични ваксини и бюрокрацията около имунизацията, която е тромава“, добави той.

Бавният темп на ваксинация в Германия допринесе за необходимостта от по-дълъг локдаун, като Меркел миналата седмица удължи повечето ограничения до 28 март. Нейното правителство също представи план за постепенно облекчаване на мерките, но по-нататъшното облекчаване зависи от забавянето на разпространеното на Covid-19.