Сенатът на САЩ утвърди Джина Раймондо за министър на търговията

Усилията й ще бъдат насочени към съживяване на американската икономика и изправяне срещу предполагаемите нелоялни търговски практики от Китай

08:49 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джина Раймондо лесно спечели утвърждаване от Сената като министър на търговията в САЩ, съобщава Bloomberg. Така тя стана първата жена губернатор на Род Айлънд, чийто усилия ще бъдат насочени към съживяване на американската икономика и изправяне срещу предполагаемите нелоялни търговски практики от Китай.

Сенатът на САЩ гласува снощи с 84 срещу 15 гласа за утвърждаване на кандидатурата на й. Възраженията на републиканците срещу нейната кандидатура бяха, че тя може да не се противопостави достатъчно твърдо на усилията на китайското правителство да спечели икономическо и технологично преимущество чрез шпионаж.

На изслушването си за потвърждение в края на януари Раймондо заяви, че САЩ трябва да предприемат „агресивни“ стъпки, за да помогнат на американските работници да се конкурират с Китай, като същевременно инвестира в това да върне производството в САЩ.

Раймондо ще контролира и важното Бюро за промишленост и безопасност (BIS), което определя контрола върху износа на САЩ.

Администрацията на Тръмп използва BIS, за да ограничи възможността на китайските компании, включително Huawei Technologies Co., да получат достъп до ключови американски технологии, необходими за техните продукти, поради опасения, че те могат да бъдат използвани за военни цели или за нарушаване на човешките права.

Някои републиканци гласуваха срещу Раймондо, след като тя се въздържа по време на изслушването си за потвърждение да даде директен отговор дали ще се ангажира да остави Huawei и други китайски компании в списъка с ограничена търговия, което изисква американски фирми да получат държавни лицензи, ако искат да търгуват с въпросните компаниите.

Междувременно, комисията по разузнаване на Сената от своя страна препоръча да се утвърди кандидатурата на Уилям Бърнс на поста директор на ЦРУ. Гласуването бе единодушно. Сега за решението трябва да гласува Сенатът в пълния си състав.