Мианмар уволни посланика си в ООН, арестувани са журналисти и стотици демонстранти*

В петък oтстраненият представител на южноазиатската страна в ООН призова за незабавни действия от страна на международната общност

11:00 | 28 февруари 2021
Обновен: 15:43 | 28 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Военното правителство на Мианмар уволни посланика на страната в ООН, след като той разкритикува неотдавнашния преврат и защити арестувания демократичен лидер Аун Сан Су Чи, като същевременно продължи репресиите си срещу общественото несъгласие с арести на журналисти и стотици протестиращи, съобщава Bloomberg

На неформална среща в Ню Йорк в петък Киау Мое Тун, постоянният представител на Мианмар в ООН, призова международната общност да „предприеме възможно най-силните действия“, за да адресира преврата от 1 февруари, спирайки потисническите действия на военните срещу мианмарския народ и връщайки страната по пътя на демокрация.

„Той не изпълни заповедите и инструкциите на държавата, извърши предателство, показа лоялност“ към парламентарната комисия, водена от партията на Су Чи, и „злоупотреби с авторитетните си правомощия като посланик на Мианмар“, гласи изявление на Министерството на външните работи в събота.

Полицаите от службата за борба с масовите безредиците арестуваха петима журналисти в Янгон и неизвестен брой в Монива и Хакха в събота заради техните живи репортажи на обществените протести, съобщава Myanmar Journalists Network, като има данни, че един от тях е журналист от Associated Press.

Държавната медия MRTV съобщи, че полицейската служба е арестувала 479 протестиращи в цялата страна през вчерашния ден, докато Асоциацията за подпомагане на политическите затворници заяви, че до момента са задържани 854 демонстранти.

Янгон, Мианмар.

Янгон, Мианмар. Снимка: Bloomberg

Завземането на властта от военните предизвика седмици на ожесточени протести в страната и повсеместен отзвук от страна на международната общност. Стотици хиляди демонстранти пренебрегнаха забраните за публични събирания, което доведе до частични сблъсъци със силите за сигурност. Към този момент по информация на ВВС са загинали 10 души по време на днешните протести. Администрацията на Байдън обяви санкции, насочени срещу военните лидери на страната.

Външните министри от Югоизточна Азия се очаква да се срещнат тази седмица, за да обсъдят ситуацията, съобщи японската агенция Kyodo в събота. Повечето представители на 10-членната група са изразили желание да се присъединят и назначеният от военните министър на външните работи на Мианмар, който е член на групата, е помолен да присъства, според Kyodo. Обажданията до външното министерство на Мианмар за коментари във връзка със срещата бяха без отговор.

Полицията в големите градове, включително Янгон, Мандалай и Монива в събота арестува протестиращи, които се събират по улиците. На някои места са били използвани огнестрелни оръжия и сълзотворен газ, за ​​да се разпръснат тълпите, споделят свидетели. Су Чи беше арестувана в хода на преврата и е изправена пред потенциално лишаване от свобода по обвинения в нелегален внос на уоки токи и нарушаване на противопандемичните ограничения по време на кампанията миналата година.

В петък мианмарският представител в ООН призова международната общност да се противопостави на военния режим и призова за признаване на резултатите от общите избори през ноември, на които партия на Су Чи "Националната лига за демокрация" спечели с убедителна подкрепа.

Киау Мое Тун заяви, че са необходими „най-силните възможни мерки за спиране на насилствените и брутални действия, извършени от силите за сигурност срещу мирни демонстранти, и незабавно прекратяване на военния преврат“.

Националната лига за демокрация планира да състави паралелно правителство, което ще има за цел да се ангажира с международната общност, съобщи Financial Times, позовавайки се на нейн партиен представител в изгнание.

*Статията е актуализирана с броя на загиналите към 15:40 ч.