САЩ се отказаха от претенциите си за цифровия данък

Бариерата за постигане на глобално споразумение за облагане на големите технологични компании вече е премахната

20:37 | 26 февруари 2021
Обновен: 22:27 | 26 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ се отказаха от ключово искане в преговорите за цифрово данъчно облагане на технологични компании като Facebook и Google на Alphabet премахвайки бариера, която ерозира трансатлантическата търговия и предотврати сключването на международна сделка, предава Bloomberg

Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви на европейските си колеги на виртуална среща на финансовите министри от Г-20, че САЩ вече не настояват за така наречените "сейф харбър" правила, които позволяваха на американските компании да се откажат от погасяване на данъчни задължения в чужбина, според говорител на американското министерство на финансите.

Йелън поясни, че САЩ ще се ангажират в много по-голяма степен в преговорите както по този въпрос, така и по отношение на глобален минимален данък, допълни говорителят.

Преговорите между около 140 държави за преразглеждане на данъчните правила бяха спънати миналата година, когато администрацията на Доналд Тръмп настоя за "сейф харбър" рамка. Повечето от другите държави заявиха, че не могат да приемат подобна опция за избягване на данъчни задължения.

„Днес видяхме попътен вятър за справедливо данъчно облагане на големите дигитални корпорации“, посочи германският финансов министър Олаф Шолц. 

„Моят американски колега Джанет Йелън заяви днес на финансовите министри от Г-20, че САЩ ще се присъединят в инициативата.“

По правилния път

Все още има дълъг път до постигането на глобална сделка за цифров данък. Освен въпроса за "сейф харбър" САЩ и Европа отдавна си противоречат по отношение на обхвата на каквито и да било нови правила. Съществуват и нерешени въпроси относно размера на печалбата, която трябва да бъде преразпределена в различни юрисдикции, и как да се гарантира и приложи данъчната сигурност.

„Дяволът е в детайлите и преминаването от споразумение за насоки към подробен договор, засягащ множество малки и големи проблеми, които трябва да бъдат дефинирани, няма никак да бъде лесно“, заяви италианският финансов министър Даниеле Франко на пресконференцията на Г-20 .

На масата са заложени големи парични суми. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която ръководи преговорите, изчислява, че минималните и цифровите данъчни реформи заедно биха увеличили данъчните приходи между 60 и 100 млрд. долара или 4% от глобалния корпоративен данък.

Разногласията относно цифровото данъчно облагане се превърнаха в трансатлантически търговски спор стил „око за око“ през 2019 и 2020 г., докато преговорите се проточваха.

Европейските власти приветстваха отказа на САЩ от "сейф харбър", като Шолц определи промяната в американските действия като „гигантска стъпка“ към постигане на целта на ОИСР за приключване на преговорите това лято.

„Постигането на споразумение до лятото е напълно вероятно, преди всичко след като САЩ потвърдиха, че са се отказали от "сейф харбър" рамката“, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер.