Французите са спестили 120 млрд. евро в кризата през 2020 г.

Кога и как френските потребители ще увеличат харченето е ключово за определяне на скоростта на икономическото възстановяване след пандемията

17:19 | 23 февруари 2021
Обновен: 17:19 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френските домакинства са натрупали до 120 милиарда евро (146 милиарда долара) спестявания през 2020 г., тъй като блокадите са ограничили разходите, а държавната помощ е спомогнала за поддържане на доходите, показват данни на централната банка на Франция.

Кога и как френските потребители ще увеличат харченето е ключово за определяне на скоростта на икономическото възстановяване след пандемията, пише Bloomberg. Въпреки че във Франция няма пълнa блокада, затварянето на барове и ресторанти и националния полицейски час, започващ в 18:00 ч., поддържат разходите на домакинствата сравнително ниски.

А с увеличението в броя на хоспитализираните има малък шанс за непосредствено премахване на ограниченията.

„Въпросът е на доверие - това е, което ще превърне спестяванията в растеж“, заяви гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало в понеделник вечерта в интервю за телевизия BFM Business.

За да определи свръхспестяванията, централната банка на Франция сравнява реалните спестявания през 2020 г. с тенденцията, базирана на данните от 2019 г.

Централната банка също заяви, че макар и през 2020 г. брутният дълг на нефинансовите компании да е нараснал с 217 милиарда евро, кешови позиции също са се увеличили с 200 милиарда, което показва, че повечето фирми изразходват само част от гарантираните от държавата заеми.