Нивото на океаните се покачва по-бързо от най-песимистичните прогнози

Това показва ново проучване, публикувано в Ocean Science

09:00 | 2 февруари 2021
Обновен: 09:41 | 2 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg
Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Изменението на климата кара океаните да се покачват по-бързо от най-песимистичните прогнози на учените, което води до по-ранни рискове от наводнения за крайбрежните икономики, които вече изпитват трудности да се адаптират, показва проучване, публикувано в Ocean Science.

Ревизираните оценки, публикувани във вторник, са особено важни за двете пети от населението на Земята, които живеят близо до бреговете. Застрахованото имущество на стойност трилиони долари може да бъде изправено пред още по-голяма опасност от наводнения, супер бури и приливни вълни. Изследванията показват, че страните ще трябва да овладеят своите емисии на парникови газове дори по-рано от очакваното, за да поддържат нивата на моретата и океаните под контрол, предава Bloomberg.

„Това означава, че бюджетът ни от въглерод е още по-изчерпан“, каза Аслак Гринстед, геофизик от университета в Копенхаген, който е съавтор на изследването. Икономиките трябва да намалят допълнително 200 милиарда метрични тона въглерод - еквивалентно на около пет години глобални емисии - за да останат в рамките на праговете, определени от предишни прогнози, каза той.

Колкото по-топло

Колкото по-топло става, толкова по-бързо се повишава нивото на морето. Моделите на чувствителност в бъдеще изглеждат несъвместими с историческите данни. Графика: Bloomberg

Изследователите се позовават на моделите на междуправителствения комитет на ООН за изменението на климата, много от които отчитат само последните 150 години, като включат данни от няколко века. Новите наблюдения показват, че около половин метър покачване на морското равнище до края на века вече може да се очаква само с 0,5 градуса по Целзий покачване на температурите. Океаните могат да се издигнат с повече от 1 метър при 2 градуса по Целзий.

„Моделите, на които основаваме прогнозите си за повишаване на морското равнище, в момента не са достатъчно чувствителни“, каза Гринстед.

Изводите следват предупреждението от миналия месец, че повишаването на температурите е разтопило 28 трилиона метрични тона лед - еквивалентно на пласт лед дебел 100 метра, покриващ изцяло Великобритания - което прави най-лошите сценарии за климата по-вероятни. Новата методология за проследяване на промяната на морското равнище може да помогне на застрахователните компании, строителите на недвижими имоти и звена, занимаващи се с градоустройството да изградят системи за защита.

„Сценариите, които виждаме пред нас сега по отношение на повишаването на морското равнище, са твърде консервативни“, каза Гринстед.

Цялото проучване може да видите тук.