Бил Гейтс представи стратегия за преодоляване на следващата пандемия

Светът трябва да похарчи милиарди, за да спести трилиони, смята милиардерът филантроп

13:07 | 27 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Милиардерът филантроп Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg
Милиардерът филантроп Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Милиардерът филантроп Бил Гейтс начерта амбициозен план за предотвратяване на следващата пандемия, като призова за глобална система за известяване, масивно тестване, екип от три хиляди души, които да са готови да реагират, и десетки милиарди долари годишни разходи, съобщава Bloomberg.

“За да избегнем отново тежестта на случилото се миналата година, подготовката за пандемии трябва да бъде приета толкова сериозно, колкото тази при заплаха за война”, заяви Гейтс в писмо в сряда. “Светът не беше готов за коронавирусната пандемия. Смятам, че следващият път ще бъде различно”, добави той.

Бил и Мелинда Гейтс, които оглавяват своя фондация, базирана в Сиатъл, насочват поглед към следващата криза, докато светът се бори да забави разпространението на коронавируса, заразил над 100 милиона души. Страните - основно по-богатите, увеличават усилията си за масови ваксинации в опит да преустановят разпространението на заразата.

До идването на следващата пандемия Гейтс заяви, че се надява да види “мегадиагностични платформи, които могат да тестват 20% от глобалното население всяка седмица”.

“Крайната цена за защита на света звучи огромна, въпреки че не е сравнима с 28-те милиарда долара щети от Covid-19”, заяви той.

“Светът трябва да похарчи милиарди, за да спести трилиони”.

Според Гейтс успехът на ваксините срещу Covid-19, използващи RNA технология, ще проправи пътя за огромен напредък през следващите пет години в развитието на нови дози. Технологията показва потенциал някой ден да помогне за преодоляването на заболявания като HIV, туберколоза и малария. Фондацията на Гейтс инвестира 1,75 милиарда долара в борбата срещу коронавирусната пандемия, става ясно от писмо на основателите ѝ.

Едно от съществените притеснения е заплахата от „имунитетно неравенство“, когато само богатите хора имат достъп до ваксини, пише Мелинда Гейтс.

“Докато ваксината достигне всички, ще продължават да се появяват нови болести”, посочва тя. “Тези клъстери ще нарастват и ще се разпространяват. Училищата и офисите ще трябва да затворят отново. Цикълът на неравенството ще продължава”, добавя Гейтс.