Инвестициите на Бъфет в Япония се борят с тенденциите на пазара

Фокусът на компаниите върху изкопаемите горива е все по-голямо предизвикателство

18:12 | 26 януари 2021
Обновен: 18:12 | 26 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: David Williams/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: David Williams/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на японската Sumitomo преглежда имейлите си през своя iPhone една вечер, когато забелязва съобщение от компанията на Уорън Бъфет. Масаюки Хиодо първоначално приема съобщението за реклама, но когато го отваря - за всеки случай, открива, че към него има приложение в PDF, пише The Wall Street Journal.

Преди Хиодо да види личното съобщение, подписано от американската инвестиционна легенда, Бъфет писа, че неговата компания Berkshire Hathaway е напът да обяви придобиването на 5-процентен дял от акциите на Sumitomo като част от най-голямата ѝ инвестиция в Япония.

“Това беше напълно ночаквано”, заяви Хиодо в края на август. “Той е толкова изтъкнат инвеститор, така че това е чест”, добавя ръководителят на компанията.

Бъфет инвестира около шест милиарда долара за придобиването на 5-процентен дял от акциите на пет японски инвестиционни компании, включително Sumitomo, чийто корени датират отпреди 430 години.

Това, което стана ясно след инвестицията на 90-годишния Бъфет в Sumitomo е, че той и компанията имат нещо общо: не са на мода сред инвеститорите в днешни дни.

Sumitomo и сродните на нея дружества, известни у дома като търговски компании, обикновено имат портфолио, включващо акции в енергийния, миннодобивния и инфраструктурния сектор. Някои от тези инвестиции са считани за рискови на фона на бързото разпространение на възобновяемата енергия.

До търговската сесия, в която инвестициите на Бъфет бяха обявени, всички пет японски компании се представяха по-слабо спрямо по-широкия пазар. Акциите на Sumitomo поскъпваха с 14% в сравнение с 26-процентен ръст на Nikkei Stock Average. Междувременно цените на книжата на Berkshire се повишаваха с около 3% от началото на 2020 г., докато индексът S&P 500 отчиташе 19-процентно увеличение.

Sumitomo заяви, че очаква да загуби над 1,4 милиарда долара за годината, приключваща през март, заради еднократни отписвания. В понеделник компанията посочи, че очаква бизнесът ѝ за добив на никел в Мадагаскар да запише загуба от 800 милиона долара заради удара от пандемията и по-слабите перспективи пред цените на метала.

За много инвеститори японските компании са трудни за разбиране, защото те имат дялове в твърде много сфери. Инвеститорите, залагащи на Япония, се насочват към компании, чийто бизнес е по-фокусиран - например Nintendo - производителят на видеоигри, който успя да отчете печалба по време на пандемията.

“Определено се намираме в зона, в която хората не знаят какво правим, но трябва да поемем нашата отговорност и да обясним”, коментира Хиодо.

Според неговото обяснение компанията пуска дълбоки корени в страните, в които иска да прави бизнес, без да се притеснява твърде много за бързата печалба. “Извинявам се на акционерите, но ние не правим бизнес само за дивиденти или акционерна печалба”, заяви той. “Нашето основно мислене е да изградим бизнес, който ще има широки и дългосрочни ползи за обществото”, добавя Хиодо.

Междувременно малко по малко Sumitomo ребалансира портфолиото си и се насочва към проекти за възобновяема енергия. В петък компанията заяви, че ще поведе проект в Австралия за използването на слънчева енергия за производството на водород, считан за бъдещето зелено гориво за автомобилите. “Мислейки в дългосрочен план, преминаването през пандемията е ключово, както и зелената енергийна революция”, изтъква Хиодо.

Според Масаюки Кубота, главен стратег в Rakuten Securities, инвеститорите обикновено имат остарели възгледи, според които японските компании са фокусирани върху изкопаемите горива. Всъщност търговията на дребно е голям дял от техния бизнес, включително на Sumitomo. И дори някои от традиционните проекти на компаниите могат да имат висока стойност в променящата се икономика. Никелът от Мадагаскар например може да бъде използван за производство на батерии за електромобили.

Itochu Corp., която има най-висока пазарна капитализация сред петте компании, в които Бъфет инвестира близо 50 милиарда долара, заяви през януари, че ще продаде висчките си притежания в дружества за добив на въглища.

Николас Смит, стратег на CLSA, посочва, че гъвкавостта на японските компании да се насочват към нови бизнеси им дава предимство спрямо по-евтините акции на дружества, фокусирани върху една индустрия. Компаниите също така са известни със своите отдадени служители, които обикалят света за сделки. Според Смит именно това търси Бъфет.

“Надявам се, че в бъдеще ще имаме възможности за взаимни ползи”, заяви Бъфет през август, когато обявяваше залога си на японски акции.

Хиодо се надява на същото. “Бъфет даде на компанията възможността да работи по-усилено”, заяви той.

“Можете да кажете, че нямаме потенциала за растеж да станем 100 пъти по-големи като Tesla или Microsoft, или Google, но ние сме много устойчиви на стрес”, добави Хиодо.