Bъзoбнoвяeмaтa eнepгия изпpeвapи изĸoпaeмитe гopивa в ЕС зa пъpви път през 2020 г.

Европа трябва да удвои дела на електроенергията, произведена от възобновяеми източници до края на десетилетието

14:22 | 25 януари 2021
Обновен: 14:22 | 25 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възобновяемите енергийни източници за първи път са доминиращият източник на енергия в европейската електрическа мрежа, съобщава Bloomberg. 

През година, в която ограниченията заради Covid-19 намаляват търсенето на енергия в целия континент, спадът в предлагането идва и от по-скъпата енергия от изкопаеми горива. Това помогна на дeлът нa eнepгиятa oт възoбнoвяeми изтoчници да заеме най-големия дял от производството в Европейския съюз, като този дял ще продължи да расте, докато блокът се стреми към постигане на своите климатични цели.

Европа трябва да удвои дела на електроенергията, произведена от възобновяеми източници до края на десетилетието, за да има шанс да постигне по-голяма цел за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., се казва в доклад от миналата седмица.

През по-голямата

През 2020 г. се наблюдава рязък спад на производството на въглища. Графика: Bloomberg

През 2020 г. възобновяемите енергийни източници произвеждат 38% от електроенергията в ЕС спрямо 34% през 2019 г. Това е достатъчно, за да се надмине за първи път производството на изкопаеми енергийни източници, което спадна до 37%, според анализ на изследователските организации Ember и Agora Energiewende.

В докладът им се посочва още, че миналата година е била най-зелената за британското производство на електроенергия.

„В началото на десетилетие, посветено на глобалните климатични действия, е добре, че Европа е достигнала до този момент, в който се обръща все повече към зелената енергия. Бързият растеж вятърна и слънчева енергия за производство на електроенергия енергия оказа влияние и използването на въглищата намалява, но това е само началото“, каза Дейв Джоунс, анализатор на електроенергия в Ember и водещ автор на доклада.

Страните членки

Страните членки на ЕС са изправени пред различни предизвикателства в опит да намалят замърсяването на въздуха. Графика: Bloomberg

Производството на електроенергия чрез използването на вятъра и слънцето се увеличава с 10% в сравнение с 2019 г. Производството на електроенергия от въглища спада с 20% до около половината от нивото отпреди пет години. Производството на газ също намалява с около 4%, но все пак е с 12% над средните нива през последните 10 години.

Отказът от въглища намалява въглеродната интензивност на Европа с 29% през последните пет години. Процесът може да се ускори още повече, ако ЕС увеличи усилията си за декарбонизация и замени използването на изкопаеми горива с възобновяема енергия. 

Тази интензивност можеше да бъде дори по-ниска, ако не беше спадът на производството на ядрена енергия в ЕС. Производството на електроенергия от атомни електроцентрали намалява с 10% през 2020 г. - най-големият спад от поне 30 години. Френските и белгийските централи страдаха от прекъсвания, а няколко големи атомни централи бяха затворени в Германия и Швеция в края на 2019 г. Нисковъглеродното ядрено производство на електроенергия ще продължи да бележи спад, тъй като някои страни го премахват от електрическите си мрежи.