Байдън се надява да надхвърли целта си за 100 млн. ваксинирани за първите 100 дни на поста си

Повече от 400 000 американци са починали от вируса и са загубени милиони работни места

12:30 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg
Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди по-бързото издаване на чекове от пандемичните стимули на нуждаещи се семейства и увеличение на хранителните помощи за деца, които разчитат на храненето в училище, съобщава Investor.bg.

Решението е част от усилията на американския президент да облекчи тежестта на американците, докато Конгресът преговаря за предложения от него пакет икономически стимули на стойност 1,9 трлн. долара.

Байдън иска от Министерството на финансите да обмисли предприемането на стъпки за разширяване и подобряване на проверките, например чрез създаване на онлайн инструменти за искане на плащания. Той иска и гаранции, че помощи ще получават хора, които са отказали предложена им от органите на Министерството на труда работа, която застрашава здравето им.

Обезщетенията за безработица се управляват до голяма степен от щатите, които определят свои собствени изисквания, и не е ясно как федералната агенция ще приложи тази директива в сила.

В първите дни на управлението си Байдън подчертава, че правителството трябва спешно да се справи с Covid криза, след като предшественикът му Доналд Тръмп до голяма степен я пренебрегна.

Повече от 400 000 американци са починали от вируса и са загубени милиони работни места.

Байдън коментира при подписването на двете изпълнителни заповеди, че неговият пакет стимули за справяне с икономическите ефекти от пандемията има подкрепата на бизнеса, хората, Уолстрийт и Мейн Стрийт.

Републиканските депутати поставят под въпрос стойността на помощта и отделното инвестиционно предложение за инфраструктура, проекти за зелена енергия, образование и изследвания. По-рано в петък директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз заяви, че ще говори с депутатите в неделя, за да настоява за бързо решение.

Основният стълб в плана на Байдън е значителното увеличаване на броя на хората, които са ваксинирани срещу новия коронавирус. През декември Байдън си постави за цел 100 млн. ваксинации през първите му 100 дни на поста. В петък той коментира за евентуално надвишаване на тази цел.

Повече по темете прочетете в Investor.bg