Нарастващите цени на доставките заплашват възстановяването на глобалната икономика

Контейнерите за доставки през Тихия океан, които някога са стрували 2000 долара, сега имат цена от 13 000 долара

19:15 | 14 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шоковете за веригите за доставки поглъщат по-голяма част от световната икономика, застрашавайки ръководеното от търговията възстановяване в Азия, точно както нарастващите цени на стоките затрудняват бизнеса да издържа още една година като 2020 г., пише Bloomberg

Недостигът на потребителски стоки като хартиени кърпички и устройства за работа вкъщи в началото на кризата от Covid-19 отстъпи място на дефицитите на части в една от най-интегрираните в световен мащаб отрасли: автомобилното производство.

Volkswagen AG бе принуден да намали производствените планове в най-голямата световна фабрика за автомобили в Германия и предупреди, че ограниченията в доставките могат да се разпространят в световен мащаб, докато Honda Motor Co. намалява производството в пет фабрики в Северна Америка, тъй като изпитва трудности да набави чипове, използвани за производството на автомобили.

Транспортните неволи затрудняват потребителския и здравния сектор, които все още са изправени пред недостиг на налични транспортни контейнери за преместване на компоненти и готови продукти извън Китай, Тайван, Южна Корея и другите азиатски сили за износ.

Нериюс Поскус, вицепрезидент спедиторската компания Flexport Inc., смята, че светът се нуждае от еквивалента на още 500 000 20-футови контейнери - достатъчно, за да запълни 25 от най-големите експлоатационни кораби - за да задоволи текущо търсене. Междувременно стандартните контейнерни тарифи по трансатлантическите маршрути са четирикратно по-високи от тези преди година. И това е преди добавянето на допълнителни такси за оборудване и премии за гарантирано натоварване.

„Всеки, който плаща сметките за товарни превози през 2020 г., знае, че истинските разходи за доставка са много по-високи дори от наскоро увеличените цени. Очакваме тези разходи да нараснат още през 2021 г.“, каза Поскус.

Само преди няколко седмици затрудненията в пристанищата от Сингапур до Лос Анджелис и Ротердам изглеждаха като краткотрайно главоболие и добавени разходи през пиковия сезон. Сега те заплашват да действат по-скоро като спирачка за глобалното възстановяване.

Това е така, защото тези такси достигат отвъд веригите за доставки, или ограничавайки продукцията, или натоварвайки производителите със стоки, които не са платени, и предизвиквайки хаус в запасите и паричните потоци.

Контейнерите за доставки през Тихия океан, които някога са стрували 2000 долара, сега имат цена от 13 000 долара.  Според някои анализатори това ще даде резултат в дългосрочни икономически разходи - както за потребителите, така и за маржовете на компаниите, тъй като по-високите транспортни разходи се включват в годишните договори с контейнерни превозвачи.

„Знаем, че товарният натиск в търговията на дребно е тук, за да остане и ние сме го включили в нашите бъдещи планове“, заяви Марк Тритън, изпълнителен директор на Bed Bath & Beyond Inc., миналата седмица по време на конферентен разговор.

Перспективите остават мрачни и за февруари - когато китайската Нова година отбелязва сезонен обрат в азиатския износ, много вносители предоговарят цените за товарни превози с превозвачи за следващите 12 месеца и самите превозвачи започват да получават десетки хиляди нови контейнери, които са поръчали миналата година.

„Повишените цени на контейнерите могат да останат фактор за останалата част от годината“, каза Крис Роджърс, водещ търговски анализатор в Panjiva на S&P Global Market Intelligence. „Компаниите, които са имали много по-високи разходи за доставка, или ще трябва да преглътнат това в печалбата си, или да го предадат на своите клиенти“, добави той.

Обикновено тарифите за контейнери спадат с 15% до 20% след китайския празник, каза той, но добави че това може да не се случи през тази година.

Много е заложено на производството, за да стимулира глобалното икономическо възстановяване, като се има предвид затрудненията, в които туризмът и хотелиерството са затънали. Световната банка този месец предупреди, че възстановяването от най-дълбоката рецесия след Втората световна война ще бъде малко по-слабо от очакваното преди.

Базираният във Вашингтон кредитор също намали прогнозата си за растеж на глобалния обем на търговията до 5% през 2021 г. след спад от 9,5% през миналата година.

И все пак има основателни причини за оптимизъм. Китай спечели рекорден дял от световната търговия миналата година, а износът на Тайван продължи двуцифреното си възстановяване през последния месец на 2020 г. Междувременно износът на Южна Корея нараства с най-бързите темпове от повече от две години през декември.