Бежова книга на Фед: Има признаци на слабо възстановяване на икономиката на САЩ

Почти всички регионални централни банки отчитат умерено увеличаване на цените

22:00 | 13 януари 2021
Обновен: 22:15 | 13 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността на американската икономика показва признаци на скромно възстановяване в края на 2020 г., докато темпът на растеж на работните места се забавя, става ясно от Бежовата книга на Федералния резерв, цитирана от Bloomberg. 

„Някои области отбелязват спад в продажбите на дребно и търсенето на услуги за отдих и хотелиерство, до голяма степен благодарение на скорошния скок на случаите на Covid-19 и по-строгите ограничителни мерки“, показва информация, събрана от 12-те регионални банки на Фед до 4 януари. 

Въпреки че перспективите за ваксини срещу Covid-19 засилиха бизнес оптимизма за растеж през 2021 г., това беше смекчено от загриженост около скорошното възраждане на вируса и последиците за краткосрочните бизнес условия, обясняват от Фед. 

Една трета от 12-те регионални звена на централната банка на САЩ съобщават за задържане или намаляване на активността през ноември и декември. По-голямата част от регионалните централни банки заявиха, че активността се е увеличила скромно, допълва MarketWatch.

Някои региони съобщават за намаление на продажбите на дребно - нещо необичайно по време на празничния сезон в края на годината. Продажбите на автомобили също отчитат свиване. Въпреки това е налице засилване на активността в енергийния сектор за първи път от началото на пандемията.

Нарастващ брой региони отчитат спад в нивата на заетост през последните два месеца на 2020 г.

Изглежда, че инфлацията се ускорява, като почти всички региони отчитат умерено увеличаване на цените, а бизнесите споделят, че успяват да прехвърлят част от разходите си на потребителите.

Експерти смятат, че икономическите условия ще се влошат, преди да се подобрят. Перспективата за по-широкообхватни ваксинации срещу COVID-19 повиши очакванията за по-нататъшно икономическо възстановяване след месец юни. Следващите две тримесечия могат да бъдат предизвикателни.

Няколко представители на Фед заявиха, че широката ваксинация ще даде тласък на икономиката през втората половина на годината. Президентът на Далас Фед Робърт Каплан очаква ръст от 5%.