Италия и Ирландия слагат началото на търговията с облигации в Европа през 2021 г.

Правителствата от еврозоната ще наберат над един трилион евро дълг тази година

18:53 | 5 януари 2021
Обновен: 18:53 | 5 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия и Ирландия се възползват от динамичния апетит на инвеститорите за държавен дълг в еврозоната с първите големи продажби на облигации за блока за годината.

Италия получи оферти за над 95 милиарда евро (118 милиарда долара) за закупуване на дълг с матуритет до 2037 г. В същото време интересът към 10-годишния синдикиран дълг на Ирландия възлиза на над 48 милиарда евро във вторник, информират източници на Bloomberg.

Правителствата от еврозоната ще наберат над 1 трилион евро дълг тази година, докато се борят с икономическите последици от пандемията, смятат от ING Groep NV. Благодарение на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации допълнителното предлагане ще бъде компенсирано и така ралито, което доведе до най-ниските нива на разходите по заеми, ще продължи.

„Особено за Италия перспективите изглеждат привлекателни и трябва да имат апетит. През следващите няколко седмици ще има много предлагане на пазара“, каза Имоджен Бакра, европейски стратег за цените в NatWest Markets.

От своя страна ирландското правителство се стреми да привлече 3-4 милиарда евро, тъй като доходността по 10-годишните ценни книжа е рекордно ниска - минус 0,34% в понеделник.

Доходността по еквивалентните италиански ценни книжа се понижи до безпрецедентните 0,51% през декември. Досега облигациите бяха подкрепени от опасенията, че последната вълна на коронавируса ще попречи на икономическото възстановяване, преди ваксините да достигнат до значителна част от населението.

Въпреки че търговското споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз премахна риска от безпорядък след Brexit в последния момент, Италия е изправена пред подновена политическа несигурност. И все пак BNP Paribas прогнозира само краткосрочен ценови натиск, а Danske Bank са оптимисти, че обема на финансирането от Европейския съюз ще помогне за подкрепата на облигациите на страната.

„Италианското министерство на финансите има огромна парична подкрепа от средствата по инструментите SURE и NextGenerationEU. Те имат много пари, дори ако италианската политика„ полудее“, каза Йенс Петер Соренсен, главен анализатор в Danske, който препоръчва на инвеститорите да купуват италиански облигации вместо испански такива.

Словения също продава 10-годишни облигации чрез банки и ценна книга с матуритет до 2050 г.