В най-голямото дело за развод във Великобритания за 600 млн. долара майката обвинява сина, че прикрива активи

По думите на Темур Ахмедов баща му Фархад бил много разочарован, когато разбрал, че синът му загубил за един ден 50 млн. долара от търговия с акции

16:46 | 10 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Синът в центъра на бракоразводно дело за 600 милиона долара в Лондон заяви, че e е разочаровал баща си, когато загубил повече от 50 милиона долара за един ден, докато се изявявал като трейдър в студентските си години, предава Bloomberg.

Темур Ахмедов свидетелства в опит да опровергае обвиненията на майка си, която заяви, че е той бил съучастник на баща му Фархад Ахмедов в оптите им да прикрият семейното имуществото след развода им. Темур сподели, че не крие средствата, а вместо това е загубил голяма част от тях заради лоши инвестиции. 

Баща му, някогашен търговец на кожи, който натрупал богатство като производител на газ в Сибир, много се ядосал, когато разбрал за загубите от търговията, поясни синът.

„Подозирах, че той си мисли, че никога аз не бих направил същите грешки като него“, каза 27-годишният мъж в съдебно дело. По думите на сина за баща му да се загуби подобна сума е шокиращо, особено толкова бързо.

Темур каза, че е постигнал първоначален успех и е реализирал печалба от търговията си с акции, но след това е започнала поредица от загуби, докато е учил в London School of Economics. Когато се опитал да си върне парите, „убеден, че тази загуба просто се дължи лош късмет“, той увеличил рисковата си експозиция и загубил всичко, обясни Темур в съда.

Това, което се случи с търговията на Темур, е ключово за последната съдебна битка, произтичаща от най-голямото дело за развод във Великобритания. Майка му Татяна каза, че Темур е помагал на бившия й съпруг да премества собственост върху активи, включително чрез търговия с големи суми. Но Темур, най-големият й син, настояваше, че майка му знае всичко за загубите му.

Тя пледира за обезщетение в размер на 450 милиона паунда (600 милиона долара), което бащата Фархад Ахмедов отказа да изплати, оставяйки Татяна в центъра на съдебни битки в поне шест държави.

Фархад акумулира голяма част от богатството си от продажбата на дела си в руска газова компания през ноември 2012 г. на стойност 1,4 милиарда долара. Първоначалният му бизнес с търговия с кожи приключва след падането на Съветския съюз.

"Напрегната" връзка

Темур каза, че баща му сам е взимал решения за семейните финанси, като добави, че изборът на майка му да го въвлече в съдебния процес е „изключително разстройващ и в много отношения доста плашещ“.

Татяна каза, че отношенията й с най-големия й син „сега са много обтегнати“ и не мисли, че има друг избор освен да го осъди.

До този момент, макар и неуспешни, имаше редица юридически опити от страна на Татяна за изземване на 115-метрова суперяхта, някога собственост на колегата руски милиардер Роман Абрамович, която в момента е скрита в Дубай, както и колекция с модерно изкуство на стойност над 140 милиона долара в защитено хранилище в Лихтенщайн, известно като „Съкровищницата“.

Темур поясни, че ако е бил реализирал някакви печалби от търговията, те щели да бъдат държани във Великобритания, изцяло достъпни за майка му.
„И въпреки че тези суми сега са извън обсега на когото и да е било, това е само защото ги инвестирах зле и всичко е загубено“, каза той.