ЕЦБ обмисля удължаване на забраната за изплащане на дивиденти с шест месеца

Това се дължи на продължаващата несигурност, необходимостта от запазване на капитала за кредитиране и репутацията на банките

22:00 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа трябва да удължи фактическата си забрана за изплащането на банкови дивиденти с шест месеца, заяви ръководител на надзорния орган на Европейската централна банка, хвърляйки сянка върху надеждите на инвеститорите за връщане към изплащанията в началото на следващата година.

През следващата седмица ЕЦБ и Английската централна банка ще решат какво ще се случи с дивидентите през следващата година. Дивидентите на акционерите бяха ефективно замразени през март в компромис за безпрецедентно регулаторно облекчение и гаранциите за държавни заеми, но впоследствие банкерите заявиха, че те причиняват повече вреда, отколкото полза, припомня Bloomberg.

В свое интервю Ед Сибли, член на надзорния съвет на ЕЦБ, заяви, че продължаващата несигурност, необходимостта от запазване на капитала за кредитиране и репутацията на банките, говорят в полза на удължаването на съществуващата забрана. Въпросът е как това да бъде приложено на практика, тъй като ЕЦБ няма правомощията да наложи обща забрана на фона на нарастващите възражения от заемодатели.

„Като цяло бихме били по-добре, ако банките се въздържат от изплащания на дивиденти още  шест месеца“, каза Сибли, който е и заместник-гуверньор на Централната банка на Ирландия.

Европейските банкови

Европейските банкови акции изоставаха от американските си конкуренти през по-голямата част от годината. Графика: Bloomberg

ЕЦБ ще публикува своите икономически прогнози в четвъртък заедно с последното си решение за паричната политика. АЦБ ще публикува своя доклад за финансовата стабилност на следващия ден.

„Това ще има отношение към нашето мислене, но има и много други неща, върху които също трябва да помислим. Съществуват значителни слабости в способността на много банки да ни демонстрират, че тяхното планиране е ефективно от гледна точка на управлението на капитала“, каза Сибли.

ЕЦБ препоръча по-рано тази година банките да не изплащат дивиденти или да изкупуват обратно акции поне до края на 2020 г.  Тъй като заемодателите до голяма степен успяха да се справят с последиците от пандемията, някои от банките, най-силно засегнати от спирането на дивидентите, станаха по-гласни в искането за връщане на изплащанията.

 „Не забранихме дивиденти, изразихме мнението си за тях и мисля, че само това можем да направим", каза Сибли.

Други възможности, предлагани от централните банкери, са да позволят само на най-силните банки да връщат средства на акционерите.

Този подход също е сложен, според Сибли. Той насърчава банките да приоритизират краткосрочните интереси на инвеститорите пред тяхното дългосрочно финансово здраве, каза той.

„Това води до друг проблем за колективно действие или общосистемен проблем спрямо индивидуалния стимул. Като цяло мисля, че е по-добре да изчакаме. На практика не знам как това ще бъде постижимо, така че ще трябва да измислим нещо", добави Сибли.