Инвеститорите въртят на шиш месната индустрия

Месната индустрия е призована да промени рисковите практики, да се справи с изменението на климата и да премине към алтернативи на растителна основа

07:46 | 2 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Месопроизводството са във фокуса на някои инвеститори заради слабостите в сектора, които попаднаха под светлините на прожекторите по време на пандемията, пише S&P Global Market Intelligence. 

В миналото производителите на месо бяха критикувани, че не успяват да намалят в достатъчна степен емисиите на парникови газове, а през последните месеци техните практики на работното място бяха подложени на контрол, тъй като хиляди служители в кланиците се заразиха с коронавирус.

Сега инвеститорите искат месодобивните компании да се справят с още един рисков аспект от веригата си на доставки: замърсяването на въздуха и водата, свързано с отглеждането на фуражи за животни и отглеждането на свине, крави и пилета в промишлени съоръжения. Притеснението е, че липсата на бързи действия може да доведе до по-строги екологични разпоредби, повече глоби и по-високи разходи, а това в крайна сметка би се отразило на печалбата. 

Между 2012 и 2017 г. най-големите компании за месо са изхвърлили в околната среда близо 220 милиона тона тор и отпадъци, което е 500 пъти повече от отпадъчните води, генерирани от Ню Йорк всяка година.

Месната индустрия е призована да промени рисковите практики, да се справи с изменението на климата и да премине към алтернативи на растителна основа.

„Време е да проучим модела и да попитаме дали рисковете, свързани със замърсяването, касаещо работниците, околната среда и общественото здраве се управляват адекватно“, казва Мери Минет от Mercy Investment Services, която притежава дялове в големи компании, които са производители на месо.

Mercy отправи предложение към акционерите с молба вторият по големина производител на птици в Америка да се справи със „съществените финансови рискове“, свързани със замърсяването на водите. Сред големите инвеститори, които гласуваха за предложението, бяха Vanguard, Goldman Sachs Asset Management, UBS Asset Management и JP Morgan Investment Management.

В САЩ нарастват очакванията, че администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън може да засили данъчните кредити за възобновяеми енергийни източници и да установи национален стандарт за портфейл от възобновяеми енергийни източници.

Предвижда се емисиите в САЩ да се понижат с 9,2% през 2020 г. в сравнение с предходната година поради социалните и икономически трудности, причинени от Covid-19, въпреки че ще бъдат компенсирани от емисиите, предизвикани от масивни горски пожари на Запад, съобщи Bloomberg.