Рааб: Великобритания и ЕС ще сключат сделка до дни, ако блокът отстъпи за риболова

Смятам, че е важно, че ЕС разбира, че е въпрос на принципи, коментира британският външен министър

15:05 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британските и европейските преговарящи за Brexit показват прагматизъм и "добросъвестност" по време на последните разговори и сделка може да бъде постигната още тази седмица, заяви британският министър на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Bloomberg.

Рааб посочи, че големите неразрешени въпроси във финалните дни на разговорите за ново търговско споразумение са по отношение на правилата за риболов. Той призова Европейския съюз за осъзнатост, че връщането на контрола върху британските води е въпрос на суверенитет за Кралството.

“Смятам, че е важно, че ЕС разбира, че е въпрос на принципи”, коментира Рааб пред Sky News. 

Ако преговорите се разпаднат, милиони бизнеси и потребители ще бъдат изправени пред по-високи цени, като мита и неуредици ще засегнат веригите на доставка. Преходният период след Brexit приключва на 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия режим.

В серия от интервюта в неделя министърът на външните работи изрази оптимизъм относно перспективите за сключване на споразумение, докато разговорите навлизат във вероятно последната си седмица.

Рааб посочи, че макар риболовът да остава основно предизвикателство, той вижда шанс за постигането на споразумения по отношение на правилата за конкуренцията и държавната помощ - други препъникамъни в преговорите, ако ЕС е толкова “разумен”, колкото е била Великобритания. Блокът настоява Кралството да направи компромис по тези теми.

“Рецесията, предизвикана от пандемията, значи, че двете страни трябва да направят всичко възможно, за да избегнат каквито и да било бъдещи щети”, посочи Рааб. Това ще изисква компромиси и от Лондон, и от Брюксел.

“В края на деня се изисква и двете страни да са малко по-гъвкави и прагматични”, смята министърът. “Мисля, че икономическите предимства за двете страни от споразумението трябва да са във фокуса през последните няколко дни”, добави Рааб.

Пред BBC той посочи, че двете страни трябва да са способни да постигнат сделка за риболова, имайки се предвид напредъка, който са постигнали по други въпроси.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Brexit, заяви, че блокът може да приеме между 15 и 18-процентно намаление на дела си в британските риболовни води. Предложението, което представители на двете страни отбелязаха, че е направено преди повече от месец, беше описано като “смехотворно” от Рааб и отказано отново в неделя.

Великобритания иска нови преговори всяка година относно достъпа на ЕС до риболовните си води, но блокът търси дългосрочно споразумение. Разговорите лице в лице продължават в Лондон.