Майк Ашли предлага 50-милионен спасителен пояс на Arcadia

Основателят на Sports Direct заяви в петък, че е заинтересован от всички брандове на задлъжнелия търговец на дребно

16:40 | 28 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимки: Bloomberg
Снимки: Bloomberg

Майк Ашли, основателят на веригата за спортни облекла Sports Direct, е готов да предложи заем от 50 милиона паунда (66,5 милиона долара) на Arcadia Group на Филип Грийн, която е на ръба на несъстоятелност, предава Sky News, цитирана от Bloomberg

Управителният съвет на Frasers Group, управляван от Ашли, е изготвил планове за спешен заем на Arcadia, съобщaва Sky, позовавайки се на Крис Утън, главен финансов директор на Frasers.

„Надяваме се, че сър Филип Грийн и Arcadia Group ще се свържат с нас днес (28 ноември), за да обсъдим как можем да ги подкрепим и да помогнем за запазването на колкото се може повече работни места“, заяви Уотън пред британската медия.

Всеки нов заем за Arcadia ще изисква одобрение и допълнителна сигурност за попечителите на пенсионния план на търговеца на дребно. Новините покрай потенциалния заем идват, след като Ашли заяви петък пред ITV News, че е заинтересован от всички брандове, собственост на Arcadia Group, които включват Topshop, Topman, Dorothy Perkins и Burton. Това бележи промяна в тона от миналата година, когато Ашли заяви в интервю за Times, че няма да купи Arcadia Group дори и да струва един паунд.

Заинтересованите компании започват да кръжат около Arcadia Group, тъй като е вероятно следващата седмица тя да изпрати известие за намерение да се назначи администратор (бел.ред. квестор), форма на несъстоятелност във Великобритания. Продажбите на Arcadia се сринаха по време на втория локдаун в Англия. Конгломератът за търговия на дребно се бори да преструктурира бизнеса си от миналата година и написа в изявление по имейл в петък, че проучва „редица опции за непредвидени ситуации“, след като Covid-19 „оказа съществено влияние върху търговията в нашия бизнес“.

Един от разглежданите варианти е "лека администрация/ несъстоятелност", при която съществуващото управление остава под наблюдението на квесторите, коментират запознати със ситуацията лица. Debenhams, другият изправен пред трудности търговец на дребно, наскоро подаде молба за същия тип процедура по несъстоятелност, която позволи на компанията да продължи да работи, докато търси купувач или допълнително финансиране.

Консултантската компания Deloitte се смята, че ще бъде посочена за ролята на квестор.

Представител на Deloitte отказа да коментира, както говорителите на Arcadia и Frasers Group.

Ако Arcadia подаде документи за несъстоятелност, това може да изложи на риск 13 000 работни места и около 500 магазина в цялата страна. Несъстоятелността на компанията ще се окаже още един удар за британския сектор на дребно, който се все още не се е съвзел от Covid-19 и към този момент е загубил повече от 125 000 работни места от началото на годината.

Още преди пандемията търговците на дребно работеха в условията на силно конкурентен пазар и се бореха с високи наеми и нарастващия преход на потребителите към онлайн пазаруването. Миналата година Arcadia затвори магазини и редуцира наемите в опит да намали разходите си.

Грийн е един от най-противоречивите протагонисти на британския бизнес. Преди време определян за „цар на главната улица“, репутацията му беше накърнена след продажбата и последвалия мащабен колапс през 2016 г. на BHS,  верига от универасални магазини, собственост на Arcadia. Филип Грийн е критикуван за излагане на риск пенсиите на хиляди настоящи и бивши служители на BHS и за изплащане на големи дивиденти на съпругата му Тина Грийн, която е крайният собственик на бизнеса с Arcadia.