Икономическото доверие в еврозоната отслабва на фона на новите ограничения

Индикаторът за очакванaта за заетост също намалява за втори пореден месец

15:33 | 27 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната рязко се понижава през ноември – първото влошаване на показателя от седем месеца. Това се случва, след като правителствата наложиха нови ограничения, за да спрат разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Индексът за нагласите на Европейската комисия се понижава до 87,6 от 91,1 през предходния месец, като търговците на дребно, доставчиците на услуги и потребителите са особено песимистични. Индикаторът за очакванaта за заетост също намалява за втори пореден месец.   

Доверието в

Доверието в икономиката на еврозоната се понижава, след като вирусът налага нови ограничения. Графика: Bloomberg

Много правителства предприеха нови стъпки за ограничаване на икономическата активност през ноември, заплашвайки да върнат икономиката на валутния блок обратно към спад през последното тримесечие. Германия удължи частичното си затваряне поне до 20 декември, докато Франция планира да задържи ресторантите затворени до месец след това.

Според проучването доверието на търговците на дребно значително отслабва, отразявайки нарастващата загриженост сред домакинствата относно бъдещото им финансово състояние и икономическите перспективи.

Напредъкът по отношение на ваксините даде известна надежда, че пандемията може да бъде овладяна през следващата година, въпреки че остават въпроси, свързани с нейната ефективност и това колко бързо може да стане достъпна за голяма част от световното население.  

Европейската централна банка се готви да увеличи паричните си стимули по време на срещата си през декември в опит да продължи да поддържа потока на кредити към бизнеса и домакинствата, чиито доходи са пострадали.

Правителствата също се надпреварват да ограничат щетите за икономиката чрез разширяване на фискалните мерки. Планът на ниво Европейски съюз, целящ да стимулира възстановяването, към момента е в застой заради ключови разногласия между държавите членки.