Джонсън и ЕС предупреждават за разногласия преди възобновяването на търговсктие преговори

Те включвт три ключови области: достъп до британските риболовни води, равни конкурентни условия и как ще бъде изпълнено всяко споразумение

14:53 | 27 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служителите на Обединеното кралство и Европейският съюз ще възобновят търговските преговори този уикенд, като двете страни предупреждават, че между тях остават големи разногласия, предава Bloomberg.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че има „съществени и важни различия, които трябва да бъдат преодолени“ -  мнение, отразено и от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Паундът продължи да поевтинява, достигайки най-ниското си ниво спрямо еврото от седмица.

Всяка от страните твърди, че другата трябва да предприеме решителния ход, за да бъде постигната сделка. Остава малко повече от месец, преди Обединеното кралство да напусне единния пазар на блока - със или без сделка. Ако не бъде постигнато споразумение, милиони потребители и фирми ще бъдат изправени пред смущения и допълнителни разходи от 31 декември.

„Всички работят много усърдно, но очевидно все още има значителни и важни разлики, които трябва да бъдат преодолени“, каза Джонсън в обобщено телевизионно интервю в петък.

„Вероятността за сделката се определя в голяма степен от нашите приятели и партньори в ЕС. Има сделка, която трябва да се направи, ако те искат.“

Неяснотата в последния момент далеч не означава непременно, че двете страни няма да успеят да постигнат сделка. В рамките на почти четири години преговори както ЕС, така и Великобритания многократно са обсъждали перспективите на всяко споразумение като тактика за оказване на натиск един върху друг и политиците в страната.

Дипломатически брифинг

Според трима служители на ЕС все още може да бъде постигнато споразумение следващата седмица, но те предупредиха, че блокът трябва да бъде напълно убеден, че Джонсън е готов да подпише.

По-рано Барние заяви на дипломати от 27-те правителства на блока на частна среща, че не е особен оптимистичен по отношение на сключването на сделка, но ще продължи да се опитва още няколко дни. Той предупреди, че освен ако Великобритания не вземе бързо необходимите решения, постигането на споразумение ще бъде почти невъзможно.

Планове за извънредни ситуации

Разговорите между страните отдавна са в задънена улица от разногласия в три ключови области: достъп до британските риболовни води, равни конкурентни условия и как ще бъде изпълнено всяко споразумение. Барние каза на посланиците, че разногласията в тези три области остават големи. Двете страни също се опитват да постигнат съгласие по клаузите, с които да бъде гарантирано, че екологичните и трудовите стандарти на Обединеното кралство се развиват по подобен начин като тези на ЕС.

Тъй като резултатът от преговорите все още е несигурен, посланиците призоваха Европейската комисия да започне да подготвя извънредни мерки, ако преговорите се не постигнат успех.