Китайският първи дипломат пожъна успех в Сеул и Токио

Ван И и южнокорейският му колега постигнаха сългасие по редица въпроси като бързото имплементиране на RECP и бъдещето разделяне на Корейския полуостров

14:47 | 26 ноември 2020
Обновен: 14:55 | 26 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първият дипломат на Китай завърши днес посещанията си в Япония и Южна Корея, които имаха за цел да укрепят връзките на Пекин с дългогодишните съюзници на Вашингтон, в подготвока за края на администрацията на Тръмп, предава Bloomberg.

Китайското министерство на външните работи заяви, че Ван И и южнокорейският му колега Канг Кюнг Уа са постигнали консенсус по 10 точки в днешните преговори, които включват теми като засилване на сътрудничеството в борбата с пандемията и разширяване на бързия пътнически транспорт между двете страни.

Загубата на президента Доналд Тръмп от Джо Байдън хвърли нов елемент на несигурност в отношенията на Япония и Южна Корея с Китай - техния най-добър търговски партньор, но и същевременно повод за притеснения относно сигурността в региона. Байдън проведе телефонни разговори с лидерите на Япония и Южна Корея миналата седмица, уверявайки ги, че съюзническите ангажименти на САЩ няма бъдат разтрогнати.

При посещението си в Япония по-рано тази седмица Ван И и външният министър Тошимицу Мотеги постигнаха споразумение, сългасно което Токио ще премахне някои пътнически ограничения, продукт на съображения за здравна безопасност, до края на месеца. Двете страни също така потвърдиха различията си относно оспорваните острови Сенкаку в Източнокитайско море.

Посещението на Ван идва сравнително скоро, след като съветникът по националната сигурност на Тръмп посети региона, включително и Страната на изгряващото слънце. САЩ, Япония, Индия и Австралия засилиха сътрудничеството си в неофициална група, известна като "Четворката", която се счита за противовес на китайската експанзия.

Детайли около постигнатия консенсус между Китай и Южна Корея:

- Създаване на комитет за развитие на двустранните връзки, който да отбележи 30-та годишнина от официализирането на дипломатическите отношения между Пекин и Сеул

- Стартиране на дипломатически диалог по въпроси, свързани с морската сигурност

- Постигане на втора фаза от двустранното споразумение за свободна търговия, колкото се може по-рано

- Постигане на политическо споразумение за разделението на Корейския полуостров

- Съвместна работа по-ранното влизане в сила на регионалната търговска сделка RCEP