Европа е по-добре без лудостта по Черния петък

Европейските търговци на дребно може да приемат 2020 г. като знак за окончателно отказване от тези трикове към потребителите

17:04 | 29 ноември 2020
Обновен: 17:07 | 29 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коледните лампички вече светят, но малцина идват да ги видят. Това беше сцената миналата седмица на Oxford Street, след като несъществени магазини в Англия останаха затворени, пише Андреа Фелстед за Bloomberg. Едва ли търговците са се надявали на подобен Черен петък.

Европа е по-добре без вносната годишна лудост по пазаруването. Макар разпродажбите да са традиция след Деня на благодарността в САЩ, няма място за тях от тази страна на Атлантическия океан. Отстъпките в най-натовареното време на годината са просто прахосване на пари. Европейските търговци на дребно трябва да приемат 2020 г. като знак за окончателно отказване от тези трикове към потребителите.

Очаква се продажбите във Великобритания по време на Черния петък да паднат с 20%  в сравнение с тези от 2019 г. до 6,2 милиарда лири (8,3 милиарда долара), според PwC, а причината е комбинация от затворените магазини, трудните доставки, уморените потребители и недостига на средства. 

Въпреки че купувачите в континентална Европа са по-развълнувани от празника за пазаруване през последните няколко години, продажбите там също се очаква да бъдат по-слаби. Във Франция, на фона на протестите на малките магазини, големите търговци на дребно, включително Amazon.com Inc. и френският универсален магазин Galeries Lafayette, се съгласиха да отложат промоциите си за 4 декември, когато се очаква да бъдат отворени други несъществени търговци на дребно.

Още преди

Още преди локдауна в Англия потребителите от континентална Европа бяха по-ентусиазирани от Черния петък. Графика: Bloomberg

Черният петък започна да се появява в Европа преди около десетилетие, тъй като местните търговци се опитваха да се конкурират с Amazon. Но през последните няколко години британски вериги като Next Plc, Marks & Spencer Group Plc и Asm на Walmart Inc. се отучиха от отстъпките в края на ноември. Сега се наблюдава, че други компании следват примера.

Според PwC около 65% - 70% от онлайн търговците на дребно във Великобритания, водени от тези в модната индустрия, са рекламирали промоции през изминалия уикенд, в сравнение с 88%, които предлагат отстъпки за Черния петък през 2019 г.

Въпреки че намаленията могат да се увеличат през следващите няколко дни, има сериозни причини търговците да проявят сдържаност. Със затварянето на несъществени магазини ще се увеличат онлайн продажбите. Междувременно затворените магазини и страхът да не получат подаръци навреме за Коледа накараха някои потребители да направят своите празнични пазарувания по-рано.

Търговските вериги страдат и от проблеми с доставките, което поражда допълнителен хаос. Някои продукти, като големи електрически уреди, произведени в Европа, и детски играчки, са в недостиг.