Глобалният дълг с отрицателна възвръщаемост достигна нов рекорд от над 17 трлн. долара

Така 26% от световния инвестиционен дълг вече има доходност под нулата

19:25 | 6 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дълговете с отрицателна възвръщаемост в света се увеличи до рекордно ниво след изборите в САЩ, тъй като инвеститорите намаляват очакванията си за фискални стимули и отново насочват вниманието си към паричната подкрепа, предава Bloomberg.

Пазарната стойност на индекса на глобалния дълг с отрицателна доходност на Bloomberg Barclays се повиши до 17,05 трилиона долара в четвъртък, отчитайки най-високото ниво, регистрирано някога.

Глобалното предлагане

Глобалното предлагане на облигации с отрицателна доходност достига 17 трилиона долара. Графика: Bloomberg

През тази седмица възвращаемостта по облигации на стойност почти 600 милиарда щатски долара е станала отрицателна, което означава, че 26% от световния инвестиционен дълг вече има доходност под нулата.

Държавните ​​ценни книжа и други облигации с висок рейтинг се повишават, докато трейдърите намаляват очакванията за огромен пакет от фискални разходи при единното демократично правителство в САЩ. В същото време Английската централна банка и Централната банка на Австралия обявиха плановете си за разширяване на изкупуването на облигации тази седмица, докато Федералният резерв обсъди промяна в програмата си.

Bloomberg Dollar Spot Index, който измерва силата на долара, спадна до най-ниското си ниво от повече от две години и това може да е допринесло за ръста на облигациите с отрицателна възвръщаемост. Значителен размер на отрицателно доходния дълг обаче е деноминиран в евро и йени.