Великобритания и ЕС се доближават към търговското споразумение

Лондон и Брюксел са постигнали прогрес в преговорите, твърдят запознати източници

19:02 | 28 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Преговарящите от страна на Европейския съюз и Великобритания постигнаха прогрес през тази седмица по отношение на преодоляването на някои от най-големите си различия, увеличавайки надеждите, че до търговско споразумение след Brexit може да се стигне до началото на ноември, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Двете страни вече са започнали работа по текста на споразумението, като са близо до финализирането на съвместен документ, който покрива изискванията по отношение на държавната помощ, твърдят запознатите източници, който са пожелали да запазят анонимност, тъй като не са оторизирани да съобщят новината публично. Според тях Великобритания и ЕС също са се приближили до уреждането на важни аспекти за това как сделката ще се прилага.

Въпреки че различията между двете страни все още са съществени, прогресът по текста е сигнал, че те се приближават към преодоляването на задънената улица след седем месеца на преговори. Паундът преустанови загубите си спрямо еврото и долара, като към 18:08 часа българско време в сряда се търгуваше на ниво от 1,30 долара за британска лира, докато трейдърите очакват конкретни сигнали за прогреса.

“Все още не виждаме белия дим”, заяви Микаел Олай Милхой, анализатор в Danske Bank.

В четвъртък разговорите ще се преместят в Брюксел, след което, ако преговарящите успеят да намалят оставащите различия до 3 ноември, топката ще премине в ръцете на британския премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за постигането на финални компромиси, посочва един от запознатите източници.

Без споразумение милиони потребители и компании ще бъдат ударени от увеличение на цените, мита, квоти и пълни митнически проверки при търговията между Великобритания и ЕС, след като Кралството напусне единния пазар на блока и митническия съюз на 31 декември.