Индустрията за улавяне на въглерода набира скорост на фона на спадовете при енергийните компании

С правилните разпоредби и стимули индустрията за улавяне на водорода скоро може да донесе толкова приходи, колкото днешният петролен и газов сектор

18:30 | 27 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Luke Sharrett / Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett / Bloomberg

Преходът от изкопаеми горива няма да е достатъчен, за да забави изменението на климата, пише Bloomberg. Светът забави процеса по намаляване на вредните емисии твърде дълго и вероятно ще трябва да използва други решения, които да изтеглят въглеродния диоксид от въздуха.

С правилните разпоредби и стимули индустрията по улавяне на въглерода скоро може да донесе толкова приходи, колкото днешният петролен и газов сектор, показва ново проучване.

В близко бъдеще това означава, че ще бъдат насочени повече средства към естествени начини за намаляване на въглерода, като например засаждане на дървета и опазване на райони като торфените блата и мангрови гори. В крайна сметка това ще доведе до възход на екологичните технологии, които все още не са готови или достатъчно евтини, за да бъдат мащабно внедрени.

Изследването, публикувано от Vivid Economics, установява, че приходите от негативни въглеродни емисии или схемата за компенсации на въглеродни емисии могат да достигнат 1,4 трилиона долара годишно до 2050 г. спрямо близо 300 милиона долара днес.

Според консултантската компания Rystad Energy петролната и газовата промишленост се очаква да генерира 1,5 трилиона долара тази година - с около 40% по-малко, отколкото през 2019 г.

„Обществото купува всякакъв вид резултати за екологична защита“, заяви Джейсън Айс, изпълнителен директор на Vivid Economics. „Купуваме чиста вода, плащайки на компаниите за комунални услуги, за да я прекарат до домовете ни и чрез данъци за пречистване на отпадъчните води, които връщаме", коментира той. Айс очаква, че обществото ще плати и за отстраняването на вредните парникови газове от атмосферата.

Оценките на приходите на Vivid Economics са много по-високи от тези на други експерти. Хулио Фридман, старши изследовател в Колумбийския университет, смята, че приходите на индустрията за намаляване на въглерода до 2050 г. вероятно ще бъдат около 500 млрд. долара.

Ной Дейч, изпълнителен директор на Carbon 180, организация с нестопанска цел за опазване на околната среда, нарече прогнозирането на стойността на пазара след 30 години „силно спекулативно“, особено когато този пазар едва съществува днес.

Въпреки че се спори за евентуалните приходи, много експерти се съгласяват относно необходимостта от стабилен пазар за намаляване на въглерода - особено в свят, в който все повечето от големите икономики са ангажирани да достигнат нулеви емисии.

Бил Уинтърс, главен изпълнителен директор на Standard Chartered, предупреди през септември, че без подходящите предпазни мерки индустрията може да стане уязвима за манипулация.

Въпреки че приходите от продажба на изкопаеми горива намаляват, големите петролни компании не трябва да бъдат странични наблюдатели. Някои от технологичните възможности за намаляване на въглеродния диоксид от въздуха изискват точната експертиза и инфраструктура, притежавани от енергийните дружества.