Бъфет повлече крак за чужди инвестиции към японската борса

Двама мъже променят начина, по който се разглежда третата по големина фондова борса в света

10:49 | 20 октомври 2020
Обновен: 10:49 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Чуждестранните инвеститори най-накрая се връщат към японските акции. Този подновен интерес се дължи на относителният успех на Япония в борбата с пандемията, както и на двама мъже, които променят начина, по който се разглежда третата по големина фондова борса в света. Това са новоизбраният министър-председател Йошихиде Суга и Уорън Бъфет, който през август направи залог от 6 млрд. долара в японските брокерски къщи, информира Bloomberg.

Отвъдморските инвеститори са закупили японски акции на стойност от 1,42 трилиона йени (13,5 милиарда долара) през седмицата, приключваща на 9 октомври - последната седмица, за която са налични данни. Това е най-високото ниво на инвестиции за последните повече от 18 месеца и петата най-голяма сума в статистиката.

Инвеститорите отново

Инвеститорите отново се обръщат към японските акции. Графика: Bloomberg

„Изкачването на Суга до министър-председател ни казва, че ако преди сте харесвали японски акции, сега ще ги заобичате“, каза Томас Хейс, председател на базирания в Ню Йорк мениджър на акции Great Hill Capital.

В края на август Бъфет придоби дялове в пет търговски фирми, всички от които бяха подценени. Покупката беше забележителна не само защото беше рядък международен ход за Мъдреца от Омаха, но и за илюстриране на това колко много се е променил пазара, който той някога не харесваше.

В реч от 1998 г. Бъфет порица ниската възвръщаемост на собствения капитал на японските фирми и безразличието на ръководствата на японските компании към акционерите - две области, в които предшественикът на Суга Шиндзо Абе направи успешни промени.

„Ходът на Бъфет е силен сигнал за много западни инвеститори, особено за инвеститорите, които смятат, че Япония е потенциално един от пазарите с най-големи обезценки“, каза Ник Шмитц, портфолио мениджър в базираната в Бостън Verdad Advisers.

Суга беше публична фигура в предишната администрация, така че не е ново лице. За разлика от Абе, който направи големи обещания за реформи, които бяха трудни за изпълнение, Суга се фокусира върху по-малки, но постижими цели.

Най-забележителната от тях е „дигитална трансформация“, преустройство на японския неефективен публичен сектор. Правителството създава „Цифрова агенция“, работеща под лозунга „Правителство като Startup“, за да представи своя бърз подход.

Според Джон Вейл главен световен стратег в Nikko Asset Management всички цели на Суга изглеждат насочени в правилната посока.

Разбира се, това, че Япония се справи сравнително добре с пандемията също помага за повишаване на оптимизма. Почти всеки сектор на обществото е отворен въпреки лятното възраждане на вируса. Счетоводните баланси са все още относително здрави. И дори при смяна на ръководството Япония е политически стабилна.

Въпреки че в Япония има много добри новини, пречките остават. Ликвидността остава слаба в много компании с малка капитализация и всеки инвеститор, който влага парите си, трябва да преодолее общия песимизъм спрямо пазара, каза Шмитц.

И скокът на цените на акциите в японските брокерски къщи, предизвикан от инвестицията на Бъфет, вече отшумява, поради липса на нови катализатори и спад на стоковите пазари.

Чужденците обаче могат да открият, че на някакъв етап, ще бъде трудно да се игнорират японските акции. Основните борсови индекси записаха седмични повишение за всяка седмица миналия месец, дори когато чужденците продаваха - знак, че местните инвеститори имат големи очаквания към администрацията на Суга, пише на 7 октомври Томо Киношита, световен пазарен стратег в Invesco Asset Management. Също така той каза, че Япония не се нуждае от чуждестранни инвеститори, за да премине през рали.