Danone обмисля продажба на част от бизнеса си

Компанията загуби около една четвърт от пазарната си стойност през 2020 г.

17:25 | 19 октомври 2020
Обновен: 17:57 | 19 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Производителят на храни Danone ще преразгледа портфолиото си за слабо представящи се активи, след като акциите на компанията достигнаха шестгодишно дъно, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на компанията Емануел Фабер обяви, че проучва възможността за продажба на марката за хранителни добавки Vega, както и за подразделение в Аржентина. Фабер заяви в понеделник, че някои подразделения могат да намалят с 20% до 30% продуктите, които произвеждат.

След обявяването на новината, акциите на компанията поскъпнаха с 1,4% в Париж. 

Danone се бори от години с конкурентния пазар на хранителни стоки в Европа, нарастващите цени на млякото и изпреварващи я компании като Chobani в САЩ. Дружеството е загубило около една четвърт от пазарната си стойност през 2020 г.

Две седмици, след като набра 470 милиона евро от продажбата на дял в японския производител на напитки Yakult Honsha, Фабер ще предприеме още продажби. Това може да стане по-лесно, тъй като компанията преминава към система за управление, фокусирана върху географията, а не върху продуктовите групи. Danone обяви мерките в понеделник, тъй като отчете спад от 2,5% в приходите за третото тримесечие.

Фабер каза още, че малките марки, които са били на мода преди пет години, са станали по-малко важни. Компанията ще прегледа и фабрики, логистика, доставки и автопаркове, за да ги направи по-ефективни.

 „Изминаха няколко години бавен растеж. Може да се наложи компанията да прибегне до по-големи продажби на активи", каза Дънкан Фокс, анализатор от Bloomberg Intelligence.

В понеделник компанията обави нова прогноза за тази година за 14% повтарящ се оперативен марж и 1,8 милиарда евро свободен паричен поток. Компанията преразгледа прогнозите си през април, тъй като спадът в туризма и ресторантьорството се отрази върху бизнеса с бутилирана вода.